Arş. Gör. Emel Çirişoğlu DHA’ya konuştu

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş. Gör. Emel Çirişoğlu İstanbul’daki 1. ve 2. Sınıf restoranlarda oluşan gıda atıkları üzerine DHA’ya konuştu.

ÜRETİLEN GIDALARIN 3’TE 1’İ TÜKETİYE ULAŞMADAN İSRAF OLUYOR!

İstanbul’da restoranlarda oluşan gıda atıklarının belirlenmesi üzerine birinci ve ikinci sınıf restoranlarda araştırma yapıldı. Yapılan araştırma neticesinde atığın en çok oluştuğu birimler, en çok atık oluşturan besin grupları ve işletmelerin bu atıkları değerlendirme yöntemleri incelendi. Sonuçlar, %68 oranında sebzelerin mutfakta atık oluşturduğunu ortaya koyarken, bunu etler ve ekmek grubu, dondurulmuş gıdalar, kahvaltılık ürünler, mezeler takip etmiştir. Araştırmayı yapan İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Arş. Gör. Emel Çirişoğlu,

“Sebzelerin en çok atık oluşturan besin grubu olduğunu düşündüğümüzde Türkiye’de her yıl 49 milyon ton sebze ve meyve üretiliyor. Bu üretime bakıldığında ise meyve ve sebzelerin yalnızca yüzde 52’si sadece tüketicilere ulaşabiliyor. Kalan kısım ise gıda tedarik zincirinde kötü koşullara maruz kalması sebebiyle yaklaşık yüzde 25 ila yüzde 40 arasında bir israfa uğradığı tahmin ediliyor” diye konuştu.

Haber kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.