Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Eliz Mutlu Tekay "Cumhuriyete Duvardan, Duvara Arşivden Bakmak" Başlıklı Atölyeye Katılım Gösterdi

Arş. Gör. Eliz Mutlu, 29-30 Eylül tarihlerinde Salt Galata’da gerçekleştirilen Cumhuriyete Duvardan, Duvara Arşivden Bakmak Atölyesi’ne katıldı.
İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği “Cumhuriyet, Mimarlık ve Kent: 100 Yıllık Miras” Uluslararası Sempozyumu kapsamında 29-30 Eylül 2023 tarihlerinde Salt Galata’da gerçekleştirilen “Cumhuriyete Duvardan, Duvara Arşivden Bakmak” başlıklı atölye kapsamında Cumhuriyet tarihine dair belirlenen temalar üzerinden mimarlık, tasarım, kent ve sanata yönelik avşiv taramaları gerçekleştirildi.

Atölye yürütücüleri Elif Gelmez Demir, Furkan Evliyaoğlu, Armağan Gülhas ifadeleriyle “Duvar”ın sözlük karşılığı kısaca; koruyucu, ayırıcı ve sınırlayıcı dikey düzlem ve engel anlamlarına gelmektedir. Bu tanımlamaların dışında duvar kelimesi farklı birçok potansiyel anlamı içermektedir. Duvarlar güvenlik ve sınır öğesi olmanın ötesinde aynı zamanda bir iletişim aracıdır. Duvar, bağlamına göre konuşur, susar. Duvarlar yayar, iddia eder, aracı olur, kavga eder, izler, isyan eder. Bu aracı olma durumu kasıtlı ya da kasıtsız, tarihsel bir alanı işgal eder ve iletilmeyi bekleyen bir enformasyona ve dolayısıyla toplumsal ve mekânsal bir belleğe dönüşür.”
Bu bağlamda atölye kapsamında kent, yapı ve iç mekân ölçeklerinde fiziksel duvarlara odaklanılmış ve duvarın tarihi üzerinden toplum odaklı bir alternatif tarih okuması denenmiştir. 29 Eylül Cumartesi günü başlayan atölyede öncelikle katılımcılar ile Salt Arşiv’deki görsel dokümanlar taranmış ve sonrasında seçilen fotoğraflar ile kolektif kavram haritaları ve kolaj çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Arş. Gör. Eliz MUTLU katıldığı atölyeye ilişkin olarak iki gün boyunca süren atölye kapsamında, farklı üniversitelerde lisansüstü eğitimlerini sürdüren farklı tasarım alanlarındaki katılımcılarla birlikte çok yönlü bakış açısıyla gerçekleştirilen arşiv taramasında kullanılan çeşitli yaklaşımların bile kendilerini oldukça etkilediğini ifade etti. Mutlu, gerçekleştirilen arşiv taraması sonucunda tüm katılımcılar birbirinin çıktılarını kullanarak farklı hikayeler, anlatılar oluşturduğunu, oluşturulan anlatıların tasarım alanlarındaki farklı yaklaşımların birbirini zenginleştirdiğini tekrar gözlemlemiş olduklarını vurguladı. Son olarak ise bu keyifli atölyeyi tasarlayan yürütücülere ve katkı sağlayan katılımcıya teşekkürlerini ilettiğini ifade etti.

Arş. Gör. Eliz Mutlu’yu atölye katılımı için tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.


Haberler

Tüm Haberler