Arş. Gör. Eda Çekemci’den Bildiri Sunumu!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Arş. Gör. Eda Çekemci, SineFilozofi Dergisi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda bildiri sunumunu gerçekleştirdi.
Arş. Gör. Eda Çekemci, SineFilozofi Dergisi tarafından bu yıl Ankara’da beşincisi düzenlenen ve üç gün süren Uluslararası Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nun üçüncü gününde bildiri sunumunu gerçekleştirdi. Akademik sunumlara ek olarak çeşitli konularda paneller ve film gösterimleri de gerçekleştirilen sempozyum, hem yurt içi hem de yurt dışından güncel araştırmalar yürüten pek çok akademisyenin katılımıyla ve yoğun dinleyici kitlesiyle öne çıktı.

Hayaletin Konukluğu: Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum

Arş. Gör. Eda Çekemci, “Hayaletin Konukluğu: Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum (Kaufman, 2020)” başlıklı sunumunda, dilin ürettiği anlamların ve kavramların çelişki içerdiğini, asıl anlama erişebilmek için var olan çelişkilerin ötesine bakmak gerektiğini savunan Jacques Derrida’nın kavramlarından yararlandı. Derrida’nın yapıbozumcu tekniğini sinemanın görsel diline uygulamayı tercih eden Çekemci, musallatbilim, hayalet, konukluk, ötekinden öğrenme ve oyun kavramları ile filmin anlatısını irdeledi.

Derrida’nın politika ve göç üzerinden ele aldığı kavramları, ben ve öteki ilişkisi üzerinden yorumlayan Çekemci, konukseverlik kavramını iç ile dış arasındaki ilişkilerin yapısına göre ele aldı. Derrida’nın koşullu ve koşulsuz konukseverlik ayrımını Immanuel Kant ve Emmanuel Levinas’ın çalışmalarıyla derinleştirdi. Çekemci, filmin karakterinin yaşadığı kimlik geçişlerini ve zihinsel bunalımları söz konusu kavramlarla eşleştirerek karakterin kendi içindeki ve dışındaki hayaletlerle ve hem kendi konukluğuyla hem de benliğine musallat olan hayaletin sürpriz konukluğuyla mücadelesinin, baştan sona doğru giderek gerçek dışı bir hal alan filmin anlatısıyla somutlaştırıldığını ifade etti.

Arş. Gör. Eda Çekemci’yi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.