Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Başak Lâle’den Yeni Yayın!

İstanbul Gelişim Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lâle’nin “Konutun Ticari Kullanıma Dönüşümü: Ankara’da Günümüze Ulaşmış Üç Konut Yapısı Üzerinden Bir Değerlendirme” başlıklı makalesi Ankara Araştırmaları Dergisi’nde yayımlandı.

Arş. Gör. Başak Lâle yayımlanan araştırma makalesi hakkındaki görüşlerini şu şekilde paylaştı:

“Belirli bir döneme ait ve günümüzde kent merkezi içerisinde, ticari aksta yer alan sivil mimari konut yapılarının güncel, işlev değiştirmiş hallerine odaklanan çalışma, benzer durumda olan diğer yapılara referans temsil etmesi açısından önem taşımaktadır. Kızılay bölgesinde 1930-1960 aralığında inşa edilmiş, güncel uygulamalarla hem cephe hem iç mekan anlamında kimliğini kaybetmiş üç yapıya odaklanan çalışma; mevcut uygulamaların kullanıcı tekelinde olmasını sorgulamakta,  yapının orijinalini etkilemeden, denetlenerek yapılması gerektiğine vurgu yapmaktadır.”

Makalenin özeti ise şu şekildedir:

“Günümüzde konut, insan ihtiyaçlarına odaklı bir barınma ürünü olarak tasarlanma özelliğini yitirerek, ekonomik sistem içerisinde alınıp satılabilen bir gayrimenkul aracına dönüşmüştür. Türkiye genelindeki kent ve konut politikaları sonucu konut eski değerini kaybetmiştir. Ankara özelinde de, başta 1980 öncesi Cumhuriyet Dönemi konut stokunun önemli bir kısmını barındıran bölgeler, bu politikalar sonucu benzer bir etkiye maruz kalmıştır. Dönem dâhilindeki konut yapılarının çoğu kent merkezinin değişmesi, hızlı nüfus artışı, göç olgusu, imar kararları gibi nedenlerle yıkılmış veya ticari kullanımlarla dönüştürülmüş durumdadır. Ankara’da günümüze ulaşan modern konut dokusunun büyük çoğunluğunun, güncel olarak işlev değiştirmiş biçimde, yoğunlukla Kızılay bölgesinde konumlandığı bilinmektedir. Çalışmanın amacı, öncelikle Kızılay bölgesinde konumlanmış 1960 öncesi üç konut yapısının, geçmişteki ve günümüzdeki hallerine yönelik değişimini ortaya koyabilmektir. İncelenen yapılar, orijinal projelerinde zemin katları ticari amaçlı, geri kalan katları barınma amacıyla çözülmüştür; fakat günümüzde her üçü de tamamen ticari amaçlı kullanılmaktadır. Bu bağlamda, seçilen ticari kullanımdaki yapıların geçmiş-günümüz incelemesi, arşiv ve saha çalışmaları üzerinden yürütülmüştür. Her yapıda daire bazında yapılan düzenlemeler belgelenmiş, değişimlerin cephe ve iç mekânlarındaki etkileri detaylandırılmıştır. Sonuç olarak hem değişimlerin tespiti yapılmış, hem de mimari değerlerinin sürdürülebilmesi için alınabilecek kararlara referans olabilmesi açısından öneriler geliştirilmiştir.”

Arş. Gör. Başak Lâle’yi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Makalenin tamamına link üzerinden ulaşabilirsiniz. Makalenin künyesi: Lale, B., & Koca, D. Konutun Ticari Kullanıma Dönüşümü: Ankara’da Günümüze Ulaşmış Üç Konut Yapısı Üzerinden Bir Değerlendirme. Ankara Araştırmaları Dergisi, 9(2), 371-388.



Haberler

Tüm Haberler