Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr


 Arş. Gör. Ayşe Seray Engin’in yeni makalesi yayımlandı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından Arş. Gör. Ayşe Seray Engin’in yeni bir makalesi yayımlandı.

Arş. Gör. Ayşe Seray Engin’in “Biogenic Amine Content and Shelf-Life of Salmon Fillets Packaged in Modified Atmospheres of Low-Level Carbon Monoxide and Different Carbon Dioxide Concentrations” başlıklı makalesi yayımlandı. Arş. Gör. Ayşe Seray Engin’in yazarlarından biri olduğu makale beş yazardan oluşmaktadır. Makale, Q2 sıralamasında bulunan Polish Journal of Food and Nutrition Sciences dergisinde yayımlanmıştır.

Makalenin özetinden; “Bu çalışmanın amacı, düşük karbon monoksit seviyesi ve çeşitli karbondioksit konsantrasyonları ile paketlenerek 1°C’de depolanan Atlantik somon filetolarının biyojenik amin seviyelerini ve kalite parametrelerini belirlemektir. Bu amaçla, ortam havası paketleme ve CO, CO2 ve N2 (0,4/30/69,6 oranında); CO2, N2 ve O2 (40/30/30, 50/30/20 ve 60/30/10 oranlarında); ve CO2 ve N2 (40/60 oranında) gaz karışımlarıyla modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulanmıştır. Somon filetoları 27 günlük soğuk depolama süresince biyojenik amin içerikleri ve kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri açısından analiz edilmiştir. Çalışma sonuçları, soğuk depolamada depolanan somon filetolarının depolama süresi ve paketleme koşullarına bağlı olarak bir bozulma sürecine uğradığını göstermektedir. Uzun süreli depolamada CO-MAP ve %60 CO2-MAP'de tiyobarbiturik asit reaktif madde değerleri, toplam uçucu bazik azot ve trimetilamin azotu değerleri ile biyojenik amin düzeyleri hava-paketlemeli örneklere kıyasla daha düşük bulunmuştur. Ayrıca CO MAP ve %60 CO2-MAP'de 1,5-2 log bakteriyel inhibisyon kaydedilmiş olup, bu da ürünlerin 21. güne kadar tüketilmesine olanak sağlamıştır. Ancak hava-paketlemeli somonun raf ömrü bozulma belirtileri nedeniyle bir hafta ile sınırlı kalmıştır. Sonuç olarak %0,4 CO ve %60 CO2 ile modifiye atmosfer paketleme, ürünlerin kalite özelliklerini koruyarak soğukta depolanan somon filetolarının raf ömrünü önemli ölçüde uzatmıştır. Bu alternatif gaz konsantrasyonları soğuk depolama altında diğer yağlı balık türlerinin korunmasında da etkili olabilir.”

Makalenin künyesi aşağıdaki gibidir:

Akkaya, E., Çolak, H., Hampikyan, H., Engin, A. S.,  & Bingöl, E. B., (2024). Biogenic Amine Content and Shelf-Life of Salmon Fillets Packaged in Modified Atmospheres of Low-Level Carbon Monoxide and Different Carbon Dioxide Concentrations.  Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 74(4), 323-339. https://doi.org/10.31883/pjfns/194650       

Makalenin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Arş. Gör. Ayşe Seray Engin’i tebrik eder, akademik çalışmalarının devamını dileriz.



Haberler

Tüm Haberler