“Gel İşimi Anlat”ın Konuğu Yönetmen Ali İlhan İtalya’dan Mardin’e Uzanan Yolculuğunu Anlattı!

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İletişim ve Tasarımı Bölümünün düzenlediği ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Nagihan Çakar Bikiç’in üstlendiği “Gel İşimi Anlat” Etkinlikler dizisinde Yönetmen Ali İlhan ağırlandı. 17 Kasım Çarşamba günü Yönetmen Ali İlhan’ın katılımlarıyla gerçekleşen etkinlikte “Bir Yönetmenin Yolculuğu” başlıklı söyleşi yapıldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İletişim ve Tasarımı Bölümünün düzenlediği etkinlikler dizisi “Gel İşimi Anlat”, Yönetmen Ali İlhan’ın katılımıyla ve Doç. Dr. Nagihan Çakar Bikiç’in moderatörlüğüyle bu dönemin son etkinliğini gerçekleştirdi.

Öğrencilerimizin sektörün önde gelen temsilcileriyle buluşmaları ve sektör çalışmalarını yakından takip edebilmeleri için düzenlenen “Gel İşimi Anlat”ın dokuzuncu etkinliği, 17 Kasım Çarşamba saat 15.00’te İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) konferans salonunda gerçekleştirildi. “Gel İşimi Anlat” etkinlik dizisinin dokuzuncusuna konuk olarak katılan Yönetmen Ali İlhan, Türkiye'nin tek kısa film yayınlayan ve film çekimini öğreten sitesi olan "www.benimsinemalarim.com"u kurmuş ve bu siteyle Altın Örümcek ödülünü kazanmıştır. Ayrıca senaryosunu kendi yazıp yönettiği “Signora Enrica ile İtalyan Olmak” filmiyle uluslararası birçok ödül alan almış bir yönetmendir.

“İlk Kısa Filmimle Yıllar Sonra Ödül Alabildim.”

Yönetmen ve senarist Ali İlhan, “Bir Yönetmenin Yolculuğu” başlıklı söyleşine kendi hayat hikayesini ve sinema ile kesişen hikayesini aktararak başladı. Sayın İlhan 20’li yaşlarında olduğu dönemde ülkemizde sinema anlamında önemli kabul edilebilecek iki film olduğunu ve bu ikisinin “İstanbul Kanatlarımın Altında” ile “Eşkıya” olduğunu söyledi. Sinema ve film sektörünün günümüzde haliyle kıyaslandığında bu kadar gelişmiş olmadığını söyledi. O dönemlerde sinemaya alan tutkusu sebebiyle bir kısa film çeken Ali İlhan, bu ilk filmiyle zannedildiğinin aksine yıllar sonra ödül alabilmiştir. Çektiği ilk kısa film ülkemizde düzenlenen çeşitli festivallerde ilk 18’e dahi girememiş fakat bu durum Ali İlhan’ı kamçılayan bir motivasyona dönüşmüştür. Ali İlhan bu durumu kendi sözleriyle şu şekilde ifade etmektedir:

Çektiğim ilk kısa film ilk 18’e bile girmiyordu. İçim içimi yiyordu. Gelen sonuçlar pek iyi değildi. Fakat daha sonrasında filmimi yurtdışında (Almanya’da) başka festivallere ve yarışmalara gönderdim. Burada filmim ilk 5’in içerisine girmişti. O zaman şunu düşündüm: Türkiye’de beni anlamıyorlar, dolayısıyla beni başka yerlerde anlayan insanlara filmlerimi ulaştırmalıyım.”

Ali İlhan’ı filmlerini dünya üzerinde onu anlayan başka insanlara ulaştırma fikri “benimsinemalarim.com”u kurmaya itmiştir. Şuan halen devam etse Netflix, Gain veya Blutv gibi platformlara rakip olacağını düşündüğü benimsinemalarim.com’u kapatmak zorunda kalmıştır. Sebebini ise hayalindeki filmi çekebilmek için bütçesinin bu siteye gitmesi olarak açıklamaktadır.

“Ödül Alamamak Beni Kamçıladı.”

Yönetmen ve senarist Ali İlhan, ödül alamamanın sanıldığı aksine motivasyon kaybı yaratacak bir şey olmadığını kendisinin sinema macerası için tetikleyici bir görev üstlendiği söylemiştir. Yıllar sonra ödül aldığını ancak ilk çektiği filminden anında 15 farklı ödül alsaydı kariyerinde aynı başarıyı gösteremeyeceğini belirtmiştir. Sayın Ali İlhan, “ödüllerin saçmasapan bir şey olduğunu düşünüyorum. Ödül dediğimiz şey görünür olmaya yarayan bir araç sadece...” demiştir.

“Signora Erica İle İtalyan Olmak Serüveni Nasıl Başladı?”

Signora Erica serüvenini Ali İlhan kendi sözleriyle şu şekilde aktarmıştır:

“Signora Erica serüveni aslında Türkiye’den çok sıkıldığım bir dönemde bir aylık İtalya’ya gitme fırsatı bulduğum zamanlarda başladı. 24 yaşında İtalya’da Rimini’ye gittim. Signora Erica’nın doğuş hikayesi de tam bu noktada başladı. Noel zamanı bir öğle yemeğiydi, yemek yiyorduk. Orada Signora Erica ile bir fotoğraf çekildik.”

ALİİLHAN

Bu fotoğrafa baktığında bundan güzel bir film olacağını düşünen Ali İlhan, işte bu kareden ilham alarak filmini yapmaya karar vermiştir.

ALİİLHAN2

“İtalya’dan Mardin’e Uzanan Bir Hayat”

Hercai dizisinin reytinglerinin 3 gibi rakamlarda olduğunu ve yönetmenlik teklifinin o dönemde Ali İlhan’a geldiği belirtmiştir. Ali İlhan bu teklifi kabul etmiş ve Hercai dizisini 7’li rakamlara çıkartmıştır. O dönemde dizi tecrübesi olmadığı için yapamayacağını söyleyenlerin çok olduğunu fakat diziyi kurtardığını belirtmiştir.

Son olarak katılımcılara bu mesleğin çekingenlere göre olmadığını kapıları devamlı çalarak utanmaz olmanın gerekliliğini vurguladı.

Yoğun katılımla gerçekleşen söyleşiyi soru ve cevap bölümü takip etti. Gerçekleşen keyifli söyleşinin ardından Yönetmen Ali İlhan’a plaket ve çiçek takdimi gerçekleşti.