İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Doğan’ın editörlüğünü yaptığı “Gastronomi Mühendisliği” kitabı yayımlandı.
Editörlüğünü Doç. Dr. Murat Doğan’ın yaptığı “Gastronomi Mühendisliği” isimli kitabın ilk baskısı yayımlanarak raflarda yerini aldı. Kitap, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına farklı bir bakış açısı getirmesi bakımından önemlidir. Doç. Dr. Murat Doğan’ın editörlüğünü üstlendiği kitapta toplam on beş yazar bulunurken kitap toplamda on üç bölümden oluşmaktadır. Kitap editörlüğünün dışında Doç. Dr. Murat Doğan’ın bir tane bölümü de kitapta yer aldı. Doğan, “Yemeğin Mühendisi Olur Mu? Gastronomi Mühendisliği” isimli bölümü yazdı. Bölümde; gastronomi mühendisliğinin ne olduğu, gastronomi mühendislerinin ne iş yaptığı, yiyeceklerin mühendislik prensiplerine dayalı bir şekilde üretilmesi ve gastronomi mühendisliğinin bileşenleri gibi konulara değinildi.
Doğan’a göre, yiyecek ve içecek üretim süreçlerinin tümünde veya bir kısmında aktif görev alanların bütüncül bir bakış açısına sahip olmaları gerekmektedir. Bu bakış açısı; gastronominin mühendislik bilgi, beceri ve deneyimleriyle ortaklaşa sağlanabilir. Bir şefin yemek üretim süreçlerini mühendislik becerilerini kullanarak yönetmesi çok önemlidir. Yemeğin kalitesi ve lezzeti üretim süreçlerine bağlıdır ve bu süreçler ancak mühendislik bilimi kullanılarak geliştirilebilir.
“Gastronomi Mühendisliği” kitabının amacı; mühendislik bilimi perspektifi ile gastronomi alanına yeni bir bakış açısı getirmek ve gastronomi mühendisliğinin temel bileşenlerinin ana özelliklerini açıklamaktır. Kitabın diğer bir hedefi ise mutfakta, mühendislik prensiplerini ve araçlarını kullanarak yaratıcı ve yenilikçi yemeklerin hazırlanmasını sağlamaktır. Kitabımız, kısaca gastronomi mühendisliğinin temel kazanımları ile mutfak uygulamalarında fiziksel ve kimyasal dönüşümlere rehberlik ederek en iyi kalite, lezzet ve görsellikte yemeklerin nasıl tasarlanacağını anlatmaktadır. Bu bağlamda kitabın konuları aşçıların, gastronomi uzmanlarının, turizmcilerin, gıda teknikerlerinin, diyetisyenlerin ve gıda mühendislerinin çalışma alanlarını kapsamaktadır. Bununla birlikte “aşçılık”, “gastronomi ve mutfak sanatları”, “turizm işletmeciliği”, “gıda teknolojisi”, “beslenme ve diyetetik” ve “gıda mühendisliği” bölümleri için önemli bir ders kaynağı olacaktır.”
Kitabın ilk baskısı için Doç. Dr. Murat Doğan’ı tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılarının devamını dileriz!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak 2024-2025 Güz Dönemi’nde Kariyer Merkezi desteği ile düzenlenen Kariyer Danışmanlığı Etkinliği ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden Arş. Gör. Merve Karadaban, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Mimarlık (İngilizce) ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Endüstri 5.0 ve Mimarlık” başlıklı söyleşi, 6 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde “Orman Lezzetleri” ile açık havada farklı pişirme teknikleri üzerine uygulamalı şekilde gerçekleştirilen ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın yeni makalesi yayınlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü, sektörle olan bağlarını daha da güçlendirmek amacıyla yeni dış paydaşını büyük bir memnuniyetle karşıladı. ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin iş birliğiyle ilk kez düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilirlik Kısa Film Festivali, üç günlük yoğun ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) genelinde geçtiğimiz hafta, 25-27 Kasım 2024 tarihleri arasında Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) denetimleri gerçekleşti. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ...