Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Vizyondaki Yıldızlar Söyleşi Serisinin İkincisi Proje Geliştirme, Bakanlık Başvuruları, Pitching Başlığıyla Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği Vizyondaki Yıldızlar söyleşi serisinin ikincisi Proje Geliştirme, Bakanlık Başvuruları, Pitching başlığıyla, yapımcı, yönetmen, senarist Ahmet Küçükkayalı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.


 Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Kemal Çipe’nin yürüttüğü söyleşide, yapımcı, yönetmen ve senarist Ahmet Küçükkayalı bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

Kısa ve uzun metrajlı projelerinin yanı sıra, Yavuz Özkan, Tunç Başaran, Ali Özgentürk, Semih Kaplanoğlu gibi önemli yönetmenlerle çalışma fırsatı yakalayan Ahmet Küçükkayalı, sektöre sinema eğitimi almadan giriş yaptığını fakat sinema eğitimi almanın şart olduğunu düşündüğünü söyleyerek sözlerine başladı. Pek çok projesiyle Kültür Bakanlığı’ndan ve çeşitli forumlardan destek alan Küçükkayalı, bu alandaki başarılı ilerleyişi ve tecrübeleri üzerinden öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Bir canlı bomba eylemcisinin son dört gününü anlattığı senaryosuyla ilk Kültür Bakanlığı desteği alan, yönetmenliğini Serdar Akar’ın gerçekleştirdiği projesi Gecenin Kanatları (2009), ertesi yıl senaryo geliştirme desteği almaya hak kazanan projesi Kayıp Ruhlar Atlası (2010) ve yönetmenliğini kendisinin üstlendiği ve ilk yönetmenlik desteğiyle gerçekleştirdiği projesi Bensiz (2012) üzerine konuşuldu. 2018’de Antalya Film Forum’da aldığı TRT Ödülü’nden ve 2019’da Kültür Bakanlığı’ndan aldığı yapım desteğinden de söz eden Küçükkayalı projelerini ne şekilde gerçekleştirdiğinden ve hazırlık süreçlerinden de bahsetti.

Projelerini yedi, on gün gibi kısa sürelerde yazdığından söz eden Küçükkayalı, bu durumun bir birikimin sonucunda gerçekleşebildiğini işaret etti. Çok okumak, çok araştırmak, çok izlemek gerektiğini ifade ederek son projesini gerçekleştirmek için inzivaya çekildiğini ve özellikle kendini soyutlayabilmek için dilini bilmediği bir yer seçip Karadağ’a gittiğini ve projesine orada hazırlandığını aktardı.

Sanatın toplum için olduğunu düşündüğünü sözlerine ekleyerek devam eden Küçükkayalı, göç ve madencilik temalı bir proje üzerinde çalıştığını sözlerine ekledi.
Senaryo alanında kitaplarda ve internet kaynaklarında yer alan bilgi kirliliğine işaret edilerek Ahmet Küçükkayalı için senaryonun ne anlam ifade ettiği, senaryo yazım sürecinin nasıl ilerlemesi gerektiği, Kültür Bakanlığı destek başvurularına hazırlanırken özellikle dikkat edilmesi gereken hususların neler olduğu, pitching süreçlerinde nasıl bir hazırlık aşamasından geçilmesi gerektiği gibi pek çok konuda öğrencilerle ve diğer katılımcılarla bilgi paylaşımı yapıldı.

Söyleşi katılımcılarla gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından sonlandırıldı.

Sayın Ahmet Küçükkayalı’ya bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.

Ek: Vizyondaki Yıldızlar Söyleşileri mart ayı boyunca her cumartesi devam edecek. Bir sonraki etkinlik 20.03.2021 tarihinde oyuncu Evrim Akın’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Film ve dizi oyunculuğu başlıklı söyleşiye tüm üniversite öğrencileri davetlidir. Etkinlik linki için Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü duyurularını takip edebilirsiniz.