07 Aralık 2023 Perşembe
Öğr. Gör. Esra Büyükemir Karagöz’den Yeni Yayın!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Esra Büyükemir Karagöz’ün “1960’lı Yıllarda Isparta’nın Çağdaş Dini Yapıları” adlı kitap bölümü, Akademisyen Kitap Yayınevi tarafından hazırlanan ve editörlüğü Seda Şimşek, Ayşe Betül Gökarslan, Şule Çelik ve Sıdıka Çetin tarafından yapılan kitap bölümü, “Isparta’nın 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları” adlı kitapta yayımlandı.
Karagöz’ün çalışması doğrultusunda, çalışmada camilerin Isparta kentsel gelişimdeki yeri, kent içindeki konumu, parsel alanı içerisindeki yerleşim düzeni, yapım sistemleri ve yapı malzemeleri, cephe kurguları, iç mekân özellikleri değerlendirilerek ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Söz konusu camilerin tüm bu özellikleriyle birlikte modern dönem çağdaş cami mimari anlayışı içerisindeki yerleri ayrı ayrı değerlendirilmiş, korunan özgün kısımları ve meydana gelen bozulmalar tespit edilmiştir. Bu çalışma, söz konusu yapıların modern dönem mimari mirası olarak değerlerini ortaya koymuş ve dönemi yansıtan öğelerle birlikte bir bütün olarak korunması gerekliliğini öne çıkarmıştır. Isparta kentinde modern dönem cami sayısının sadece bu iki cami ile sınırlı olması, bu camilerin üst ölçekte Isparta’nın kentsel gelişimiyle birlikte paralellik göstermesi nedenleriyle önemli olan yapıların tescillenerek korunmaları gerekmektedir. Çalışma camilerin inşa edildikleri dönem için ne denli önemli olduklarının kullanıcıya aktarılması ve yapıların belgelendirilmesine araç olması açısından önem kazanmaktadır.
Cumhuriyetin 100. Yılına özel olarak Süleyman Demirel Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası Isparta Temsilciği tarafından hazırlanan ‘Isparta’nın 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları’ adlı kitap, Isparta’nın hızla kaybolan Cumhuriyet Dönemi yapı mirasının tespiti ve korunmasına yönelik belge niteliği taşımaktadır. Kitapta özellikle Cumhuriyetin ilanından sonra hızla gelişen çağdaş mimarlık anlayışının izlerinin ‘Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı’ üslubunun görüldüğü yapılar bulunmaktadır. Bu yapı tiplerinden biri de dini yapılar olan camilerdir.
Uzun süren Osmanlı Hükümdarlığından sonra, kabul edilen yeni yönetim şekli Cumhuriyet ile birlikte cami mimarisi de değişmeye başlamıştır. Cumhuriyet’in erken dönemlerinde yeni ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen modernist yaklaşımlar ve Bauhaus’un etkileriyle sade ve işlevsel yapılar inşa etme yaklaşımı benimsenmiştir. Bu etki çağdaş cami mimarisi tasarımda 1950’li yıllardan sonra kendisini göstermeye başlamıştır. Çalışmada, Isparta’da modernist yaklaşımla inşa edilen çağdaş dini yapılardan Valide Cami ve Yayla (Karabilal) Cami ele alınmıştır.
Öğr. Gör. Esra Büyükemir Karagöz’ü tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.