02 Ağustos 2024 Cuma
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Parvin Heidari ile Üniversite Tercih Dönemi Hakkında Röportaj Gerçekleştirdik!
İstanbul Gelişim Üniversitesi, (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Parvin Heidari ile üniversite tercih haftasında İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü hakkında sıklıkla sorulan sorulara yönelik bölümümüz Arş. Gör. Ezginaz Kara moderatörlüğünde bir röportaj düzenlendi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi, (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Parvin Heidari üniversite tercih haftasında başkanlığını yürüttüğü bölüm hakkında aday öğrencilerimizi bilgilendirmek adına sıklıkla sorulan soruları bölümümüz Arş. Gör. Ezginaz Kara moderatörlüğünde gerçekleşen bir röportaj ile yanıtladı. Gelelim soru ve cevaplara:
1. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü nedir ve bu alanın kapsamı nedir?
“İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, yaşanabilir, sürdürülebilir ve estetik açıdan zengin iç mekan alanları oluşturmayı amaçlayan, disiplinlerarası çalışmayı gerektiren çok yönlü bir alandır. Bu bölümde, kapalı alanların iç tasarımlarının yanı sıra dış mekanların da estetik ve işlevsel dönüşümü üzerine kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. İç mimarlık, genellikle kapalı mekan düzenlemeleriyle anılsa da, çevre tasarımıyla birleştiğinde iç ve dış mekanları kapsayan geniş bir sanat ve tasarım yelpazesine dönüşmektedir. Bu alanda yetişen uzmanlar, mekanların estetik, konfor ve yaşanabilirliğini artırmak için gereken değişiklikleri belirler ve buna yönelik uygulama çalışmalarını yürütürler. Bu kapsamda ilgili prensipler ve binanın yapısına uygun yenilikçi yöntemler kullanılarak, işlevsel, dayanıklı, estetik ve çevreye uyum odaklı mimari proje üretimi gerçekleştirilir. Böylelikle bu yaratıcı yolculuk öğrenciler için eğlenceli ve bir o kadar da ufuk açıcı olacaktır. “
2. İç mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitimi sırasında hangi temel dersleri alıyoruz ve bu derslerin içeriği nedir?
“İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitimi süresince, öğrenciler birçok temel dersi alarak hem teorik hem de pratik bilgilerle donatılırlar. Bu bölümde, maket yapımı ve çizim derslerinin yanı sıra, bilgisayar destekli tasarım programları da öğretilmektedir. Bu sayede öğrenciler el becerisi ile maket ve çizim yeteneklerini, bilgisayarın etkin kullanımı ile çizim ve sunum yeteneklerini geliştirmeye yönelik bilgi ve becerilerini artırabilirler. İç mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitimi sırasında genel dersler dışında, alınan bazı temel ve mesleki dersler ve içeriklerinden bahsedersek eğer:
Tasarım ve Mekan Araştırmaları I & II (Mekan tasarımı, mekansal algı, kullanıcı deneyimi ve tasarım süreçleri ve analizi üzerine yoğunlaşır).
Grafik Anlatım Teknikleri I, II & III (Çizim, illüstrasyon, modelleme ve diğer görsel ifade teknikleri üzerinde becerilerini geliştirirler)
Sanat ve Tasarım Tarihi I & II (Sanat ve tasarımın tarihsel gelişimini, önemli akımlarını ve sanatçılarını inceleyerek, öğrencilerin tarihsel ve kültürel bağlamda tasarım yapabilme yetkinliklerini artırır)
Temel Sanat Eğitimi I & II (Sanatın temel kavramları ve uygulamaları üzerine yoğunlaşarak, öğrencilerin yaratıcılık ve estetik anlayışlarını geliştirir)
İnsan ve Mekan İlişkisi I, II, III & IV (İnsanların mekanla olan etkileşimleri ve mekansal düzenlemelerin psikolojik ve sosyal etkileri üzerine çalışmalar yapar)
Yapı ve Konstrüksiyon Bilgisi I & II (Yapı malzemeleri, konstrüksiyon teknikleri ve yapısal sistemler hakkında bilgi verir)
Tasarım Stüdyosu I, II, III, IV, V & VI (İç mekan ve çevre tasarımı projelerinin yürütüldüğü, öğrencilere proje üzerinden gerçek tasarım üretme deneyimi kazandıran uygulamalı ve önemli derslerdir)
Teknik Donatım: Mekanik, elektrik ve sıhhi tesisat gibi bina sistemleri hakkında bilgi veren bir derstir.
Bu derslerin yanı sıra öğrencilere farklı alanlarda bilgi ve beceri kazandırmak adına, bölümümüz, birçok seçmeli dersler de sunmaktadır. Ayrıca güzel sanatlar fakültesi ders havuzundan da birçok farklı alanlarda ders seçme olanağına da sahipler.
Bu dersler, öğrencilerin hem teorik bilgi hem de pratik beceriler kazanarak, iç mimarlık ve çevre tasarımı alanında yetkin birer profesyonel olmalarını sağlamaktadır. Bu dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler, "İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Diploması" elde eder ve "İç Mimar ve Çevre Tasarımcısı" unvanını alırlar. Mezun olduktan sonra, yüksek lisans eğitimine devam ederek uzmanlıklarını daha da geliştirebilirler. Aynı zamanda çap programları sayesinde, öğrenciler birden fazla alanda eğitim alarak kariyer fırsatlarını genişletebilirler. Eğitim sürecinde kazandıkları bilgileri, teknolojinin ve mesleğin gelişimine ayak uydurarak sürekli olarak güncellerler.”
3. İç mimarlık mesleğinde en önemli beceriler nelerdir ve bu becerileri nasıl geliştirebiliriz?
“İç mimarlık mesleğinde başarılı olabilmek için sahip olunması gereken en önemli beceriler arasında tasarım yeteneği, teknik bilgi, bilgisayar destekli tasarım becerileri, yaratıcılık, yeniliğe açık olmak, kendini daima geliştirme arzusu ve etkili iletişim becerileri yer almaktadır. Mekânları estetik ve işlevsel hale getirmek tasarım yeteneği, hayal gücü, yaratıcılık, teknik ve malzeme bilgisi ve yapı sistemleri konusunda kapsamlı bilgi birikimi gerektiren bir durumdur. Bilgisayar destekli tasarım becerileri, projelerin hızlı ve doğru bir şekilde tamamlanmasını sağlarken; proje yönetimi becerileri, projelerin zamanında ve bütçe dahilinde tamamlanmasına yardımcı olur. Bunlara ek olarak etkili iletişim ve sunum becerilerine sahip olmak projelerin daha başarılı aktarılması ve uygulanması için gerekli şartlardan biridir. Bu becerileri geliştirmek için iç mimarlık eğitimi almak, staj ve iş deneyimi edinmek, tasarım yarışmalarına katılmak, teknolojiye hakim olmak ve sanatsal etkinliklere katılmak son derece önemlidir. Ayrıca, sürekli olarak yeni trendleri ve teknolojileri takip ederek bilgi ve becerileri güncel tutmak da öğrencilerin ileri dönemlerdeki kariyer basamakları için büyük önem taşımaktadır. “
4. İç mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitimi sırasında staj imkanları var mı? Staj yapmanın bu alandaki kariyer gelişimine katkısı nedir?
“Evet, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitimi sırasında öğrencilere staj imkanı sunulmaktadır. İstanbul Gelişim Üniversitesi, öğrencilerine staj imkanları sunarak, onların sektöre donanımlı ve deneyimli bir şekilde adım atmalarını ve öğrencilerin iç mimarlık ve çevre tasarımı alanında başarılı bir kariyer yapmalarına destek olmaktadır. Bu bölümde öğrenci toplam 2 yaz stajı yapmalıdır. 1. Staj bir mimarlık veya iç mimarlık ofisinde ve diğeri herhangi bir ince inşaat aşamasında olan bir şantiye de yapılmalıdır. Staj yapmanın öneminden bahsedersek eğer, staj, öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı buldukları, gerçek dünya deneyimi kazandıkları ve profesyonel ağlarını genişlettikleri önemli bir süreçtir. Dolayısıyla staj yapmak meslek deneyimi, network geliştirme, beceri kazanımı, kariyer yönlendirmesi ve özgüven artışı konusunda öğrencilere olumlu katkılar sağlamaktadır. Aynı zamanda stajyer öğrenciler, eğitimleri sırasında öğrendikleri teorik bilgileri gerçek projelerde uygulayarak gerçek hayata hazırlanmak için deneyim yaşama fırsatı yakalamaktadırlar. Bu deneyim, mezuniyet sonrası iş başvurularında büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ayrıca staj süreci, öğrencilerin kariyerlerinin ilerleyen aşamalarında iş bulmalarına ve profesyonel gelişimlerine yardımcı olurken, sektördeki profesyonellerle tanışma ve bağlantı kurma fırsatı sunarak hayata bir adım önde başlamalarını sağlamakta, aynı zamanda hangi alanlarda çalışmak istediklerine dair daha net bir fikir edinmelerine, belirli bir sektörde veya projede çalışarak ilgilerini ve yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmaktadır.”
5. İç mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde okuyan bir öğrenci, mezuniyet sonrası hangi tür iş olanaklarına sahip olabilir?
“Bölümü başarıyla tamamlayan iç mimar ve çevre tasarımcılarının görev kapsamı, mekanları daha yaşanabilir kılmak için yenilikçi ve pratik çözümler üretmek adına yalnızca estetik açıdan tasarımı değil, aynı zamanda teknik donatım ve yapı sistemlerinin optimize edilmesini de içermektedir. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı mezunları, kariyer seçenekleri açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu meslek, inşaat ve dekorasyon alanlarında geniş iş imkanları ve yurt dışı iş olanakları sayesinde mezunlarımıza dünyaya açılma fırsatı sunar. Mezunlarımız, yapı projelerinin iç mekan tasarımlarında, bina içi ve dışı dekorasyon projelerinde, ürün geliştirme projelerinde, danışmanlık hizmetlerinde, iç mekanların estetik ve işlevselliğini artıran projeler gibi daha birçok çeşitli alanlarda çalışma fırsatı bulabilirler. Ayrıca, devlet kurumlarında, belediyelerde ve kent estetik kurullarında da çalışma imkanları mevcuttur. Bunlara ek olarak, kendi iş yerlerini açarak bireysel hizmetler de verebilirler, bu da onlara geniş bir iş yelpazesi sunmaktadır. Eğitimini devam eden mezunlarımız ise, kariyer yolculuklarına akademisyen olarak da devam edebilirler.
Son olarak da bu tercih ve tanıtım döneminde bölümümüzü tercih eden ve ilgi gösteren tüm adaylarımıza sevgilerimi iletiyorum ve başarılarının daim olmasını diliyorum. Aramıza katılacak olan adaylarımızı da sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Parvin Heidari’ye cevapları için teşekkür eder, bölümümüz aday öğrencilerine keyifli ve başarılı bir dönem dileriz.