Yürütücü ekibi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Arzu Başaran Uysal, Prof. Dr. Fuat Ercan ve Doç. Dr. Kevser Üstündağ’dan oluşan "Bir Araştırma Nasıl Tasarlanır?" başlıklı atölye, 7 Ekim 2022 Cuma günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Beşiktaş SEM (Sürekli Eğitim Merkezi) Binası, Giriş Kat Salonu’nda gerçekleştirildi. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören’in katılımcı olarak yer aldığı atölyede, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık, Sosyoloji, Siyaset Bilimi, Arkeoloji gibi bölümlerinden lisansüstü öğrenciler bir araya gelerek bilimsel araştırma tasarımı hakkında fikir alışverişinde bulundular.
Atölyede, “Zorlu Center İnşa Süreci”, “Adatepe Köyü Değişim Süreci” ve “Adaların Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı üç örnek olay üzerinden senaryo tasarımları gerçekleştirildi. Senaryo tasarımı için yönlendirmelerin atölye yürütücüleri tarafından yapıldığı atölyede, sosyal bilimlerin farklı alt disiplinlerini etkileyen olguların “hangi disiplin, hangi duygu, hangi kuram, hangi yöntem” ile ele alınıp açıklanabileceğine dair zengin bir tartışma ortamı yaratıldı.
“Akademik Yazım Sürecinde Motivasyon Sağladı”
Atölyede, bir araştırma sürecini tasarlamanın yanı sıra yüksek lisans ve doktora tezi yazım sürecinde karşılaşılan zorluklar ve söz konusu zorlukların üstesinden gelme yöntemleri de tartışıldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehircilik Doktora Programı’nda “kısa süreli konaklama platformlarının konutun finansallaşması üzerindeki etkileri” üzerine tez çalışmasını yürüten Arş. Gör. Gökçe Uzgören, katıldığı atölyenin özellikle doktora tez sürecinde en çok zorlandığı konulardan biri olan metodolojinin belirlenmesi süreci için önemli katkılar sunduğunu belirtti. Ayrıca farklı üniversitelerden ve farklı disiplinlerden lisansüstü öğrenciler ile bir araya gelerek yüz yüze tartışma ve sohbet etme fırsatı bulmanın akademik yazım sürecinde motivasyon sağladığının altını çizdi. Düzenlenen atölyede farklı disiplinlerden katılımcıların yer almasının benzer olgulara dair farklı düşünce biçimleri geliştirmek için de çok yararlı ve keyifli olduğuna vurgu yapan Arş. Gör. Gökçe Uzgören, atölye yürütücüleri ve katılımcılarına teşekkürlerini iletti.