Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)








 Öğr. Gör. Enver Tatlısu’dan Yeni Bir Makale!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümü öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Enver Tatlısu’nun yeni makalesi yayımlandı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümü öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Enver Tatlısu’nun “Bridging the GAP between product and user: Design of product-by-structures and design for prosumption” başlıklı makalesi İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde çıkan A| Z ITU Journal of the Faculty of Architecture dergisinin ondokuzuncu sayısında yayımlandı.

Makale Özetinden:

İnsan ve nesneler arasındaki ilişki, yaşam ve insan deneyimi arasındaki ilişkinin belirleyici unsurudur. Son birkaç yüzyıldan beri insan-nesne ilişkisi, ağırlıklı olarak üretim-tüketim dikotomisi veya araçsal teknoloji anlayışı gibi modern temellerin etkisi altında örgütlenmiştir. Aynı dönemde ekonomik standart haline gelen rasyonel kapitalist stratejiler, kapitalist şirketlerin hız, verimlilik ve kâr hırslarını seri üretilen ürünleri gösterişçi bir şekilde tüketerek tatmin etmek için bu ilişkiyi bozmuştur. Bu ilişkide ürün salt tüketim nesnesine, insan salt tüketiciye indirgenir ve birbirlerinden uzaklaştırılır. İnsan ve nesnenin bu şekilde ayrılması, bu çalışma bağlamında GAP olarak kavramsallaştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, endüstriyel tasarım faaliyetinin sabit modellerine, yani bitmiş ürün ve kullanıcıya alternatif olarak kavramsal modeller önererek bu boşluk arasında köprü kurmanın yollarını ortaya koymaktır. Araştırma verileri, tasarım, mühendislik, sanat, beşeri bilimler ve felsefe alanlarındaki kapsamlı literatür taramaları ve uygulamalı tasarım stüdyosu projeleri temel alınarak elde edilmiştir. Bu yazıda, araştırma geçmişinin kavramsallaştırılması teorik tartışmalar yoluyla sunulmaktadır. Bu araştırma bağlamında önerilen model, tasarım etkinliği için daha sürdürülebilir, yerli ve geliştirilebilir yollar sağlayabileceğinden, araştırma bulguları tasarım araştırması, uygulaması ve eğitimi alanlarına doğrudan ve kapsamlı bir şekilde katkıda bulunabilir.

Öğr. Gör. Enver Tatlısu’yu tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.
 
Makale künyesi şu şekildedir:

Tatlısu, E., & Turan, G. (2022). Bridging The GAP Between Product And User: Design Of Product-By-Structures And Design For Prosumption. A| Z Itu Journal Of The Faculty Of Archıtecture, 19(3), 703-719.