Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)








 İç Mimarlık Bölümü & İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri Arasındaki Fark Nedir?


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Tercih ve Tanıtım Günleri, 20 Temmuz 2022’de, İstanbul Gelişim Üniversitesi Tower’da başladı. Tercih ve Tanıtım Günleri’nde üniversitemiz, fakültemiz ve bölümlerimiz hakkında merak edilen tüm sorular, uzman tercih danışmanları ve üniversitemizin akademisyenleri tarafından yanıtlanmaya devam ediyor.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Tercih ve Tanıtım Günleri, 20 Temmuz 2022’de, İstanbul Gelişim Üniversitesi Tower’da başladı. Tercih ve Tanıtım Günleri’nde üniversitemiz, fakültemiz ve bölümlerimiz hakkında merak edilen tüm sorular, uzman tercih danışmanları ve üniversitemizin akademisyenleri tarafından yanıtlanmaya devam ediyor.
Tercih Tanıtım Günleri süresince, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (Tr&İng) Bölümlerini tercih etmeyi düşünen tüm adayların, “İç Mimarlık / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerinde okumak için çizim yeteneği şart mı?”, “İç Mimarlık / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri müfredatında hangi dersleri içerir?”, “İç Mimarlık / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerinden mezun olduktan sonra, çalışma imkânları nelerdir?” gibi adayların merak ettiği sorular detaylıca yanıtlanıyor. Bu soruların yanı sıra adayların en çok merak ettiği bir diğer konu ise İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri arasında ne gibi farklılıklar olduğudur.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerini bünyesinde barındırmaktadır. Adaylar farklı üniversitelerde de hem İç Mimarlık hem de İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri ile karşılaştıkları için, öncelikli olarak bu bölümlerin temelde ne gibi farklılıklara sahip olduğunu merak etmektedir. İki bölümü de başarı ile tamamlayan öğrenciler mezun olduklarında “İç Mimar” unvanına sahip olmaktadır.
İç Mimarlık, Çevre Tasarımı ve İç Mimarlık bölümleri, detay, malzeme, tasarım, strüktür, renk ve görsel anlatım tekniklerinin kurallarına uyarak iki ve üç boyutlu çizim ve sunum programlarını kullanarak yaratıcı, proaktif ve üretken profesyonel yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, İç Mimarlık Bölümleri, renk, doku, estetik ve tasarım gibi çalışma alanlarından dolayı, güzel sanatların önemli bir alt bölümü olarak görülmektedir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, İç Mimarlık Bölümleri, büyük ölçüde benzer olmakla birlikte, eğitim ve öğretim planında bazı farklılıklar da bulunmaktadır. Bu farklılıklar şu şekilde özetlenebilir:
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü "TM1 (Türk / Matematik)" puanı ile öğrenci kabul ederken, İç Mimarlık Bölümü "MF4 (Matematik / Fen)" puanı ile öğrenci kabul etmektedir.
  • Her iki bölümün müfredatında büyük benzerlikler bulunsa da, farklı dersler de vardır; Mobilya Tarihi, İç Mekân Konsepti ve Uygulamaları, Bina Bilgisi, Malzeme Bilgisi, Ahşap Yapı Teknikleri, Akustik, İnsan ve Dış Mekân İlişkisi gibi dersler iki bölüm arasında farklılığı oluşturmaktadır.
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, iç mimari ve peyzaj mimarlığı üzerine öğrencileri eğiterek, mekân ve çevre arasındaki ilişkiyi güçlendirecek projeler önermeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, bölüm aynı zamanda dış mekân derslerini de içermektedir. Bu dersler "İnsan ve Dış Mekân İlişkisi" ve "Proje Dersleri" olarak gösterilebilir. Bu dersler birey ve mekân, birey ve çevre, birey ve kentsel ilişki ve peyzaj mimarisi gibi konuları içermektedir. Derslerde peyzaj tasarımının bireyler üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkilerini incelemek amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, proje çizimlerinin yanı sıra, fakülte bahçesi ve şehir içindeki belirlenmiş alanların proje alanı olarak kullanıldığı çeşitli derslerde de bulunmaktadır.
  • İç Mimarlık Bölümü, sosyal ve kültürel dersler ve etkinlikler eşliğinde, iç mekân tasarımı ve mobilya tasarımı konularında renk, malzeme ve teknik uygulama detaylarına hâkim, şantiye, maliyet ve iş akışını organize edebilen donanımlı iç mimarlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sebeple, bölüm müfredatında kapsamlı teknik dersler yer almaktadır. Bu derslerden biri “Mobilya Dersi”dir. Mobilya Dersleri, mobilya tasarım ve üretim sürecinin başlangıcından günümüze kadarki tarihsel akışı ve iç mekân ve mobilya uygulamaları örnekleri ile tanıyabilme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir. İçeriğinde, basit ve karmaşık strüktürel yüzeylerin görünüşleri, yapısal bağlantıları ve geçme sistemleri, birleşim yöntemleri, kapak, çekmece gibi hareketli elemanların bağlantı aksesuarları ve bu detayların ölçekli biçimde çizimi konularını kapsamaktadır.
İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (Tr&İng) Bölümleri akademisyenleri, 5 Ağustos’a kadar İGÜ Tercih ve Tanıtım Günleri’nde merak edilen soruları cevaplamaya devam edecek.