Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 Öğr. Gör. İbrahim Erol’un Makalesi Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nde Yayımlandı


Öğr. Gör. İbrahim Erol’un Dr. Öğr. Üyesi Gözde Çakır Kıasıf ile kaleme aldığı “LEED Sertifikalı Ofis Binalarının Enerji ve Atmosfer Kriteri Açısından Değerlendirilmesi: Maslak Bölgesi Örneği” başlıklı makalesi Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nde yayımlanmıştır.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. İbrahim Erol’un Dr. Öğr. Üyesi Gözde Çakır Kıasıf ile kaleme aldığı “LEED Sertifikalı Ofis Binalarının Enerji ve Atmosfer Kriteri Açısından Değerlendirilmesi: Maslak Bölgesi Örneği” başlıklı makale, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nde yayımlanmıştır.

Öğr. Gör. İbrahim Erol makale ile ilgili şu ifadelerde bulunmuştur:

"Yapı yaşam döngüsü süreçlerinde ortaya çıkan enerji tüketimi, dünyadaki enerji tüketiminin ve fosil yakıt tüketiminin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bu süreçler, sera gazı etkisini oluşturan maddelerin salınımlarını ve hava kirliliğini de arttırmaktadır. Bu anlamda dünyada çevresel sorunların azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalara paralel olarak sürdürülebilir mimarlık kavramı ile yapı sektörünün çevresel etkileri tartışılmaktadır. Bu kapsamda mimari ürünlerin ne düzeyde sürdürülebilir olduklarının ölçülmesini hedefleyen birçok sertifika sistemi geliştirilmiştir. Çalışmada, ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve puanlama sisteminde Enerji ve Atmosfer kriterine büyük bir pay ayıran LEED (Leadership in Energy and Environmental Design-Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) yeşil bina sertifikalandırma sisteminin verileri baz alınarak Maslak Bölgesinde yer alan ofis binaları incelenmiştir.

Çalışmada Maslak’taki LEED sertifikalı ofis yapılarının enerji ve atmosfer kriteri bakımından sahip oldukları güçlü ve zayıf yönlerin ortaya konularak analizler yapmak ve iyileştirici-geliştirici önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda Alsar Maslak No:1, Orjin Maslak, Maslak Link Plaza, Olive Plaza ve Uniq İstanbul projeleri ‘Enerji Performansının Optimize Edilmesi’, ‘Yerinde Yenilenebilir Enerji Kullanımı’, ‘Gelişmiş Yapılandırma’, ‘Gelişmiş Soğutma Yönetimi’, ‘Ölçüm ve Onaylama (Temel Bina-Kiracı Alt Ölçümü)’ ve ‘Yeşil Güç’ açısından değerlendirilmiştir.

Çalışma, daha geniş bir alan belirlenerek genişletilebileceği gibi, diğer tüm yapı türleri ve tüm kriterlerin birlikte incelenmesi ile geliştirilebilecektir. Bu kapsamda yapılacak bilimsel çalışmalar başta yalnızca bir farkındalık oluşturabilecek ve belki de zamanla toplumun tüm bireylerine ulaşarak bir kültür hâline gelebilecektir.”


Makaleyi okumak için tıklayınız.

Makale Künyesi: Erol, İ., Çakır Kıasıf G., (2021), “LEED Sertifikalı Ofis Binalarının Enerji ve Atmosfer Kriteri Açısından Değerlendirilmesi: Maslak Bölgesi Örneği”, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (e-ISSN: 2458-7575, TR Dizin), Cilt: 8, Sayı: 1, s: 322

Öğretim elemanımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.