Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 Arş. Gör. Başak Lale Doktora Tez Öneri Sunumunu Gerçekleştirdi!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale “Doktora Tez Öneri” sunumunu gerçekleştirdi.


 İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale, Hacettepe Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı doktora eğitimi kapsamında “doktora tez öneri” sunumunu gerçekleştirdi. 2022–2023 Bahar Döneminde gerçekleşen tez öneri jürisi sonunda çalışmak istediği tez konusu olan “Kent ve Konut Ara Kesitinde Geçmişten Günümüze Çıkmaz Sokaklar: İstanbul Üzerine Bir İnceleme” kapsamlı öneri, doktora tezi kapsamında çalışılmak üzere uygun görüldü.

“Kent ve iç mekan konusunun birbirinden ayrı düşünülemeyeceğinin en büyük göstergesi olan ‘ara mekânlar’ iki farklı ölçek arasında bağlantı ve etkileşimi sağlayan önemli alanlardır.”
 
Kent ve iç ara kesitinde olup, ne Kentsel Planlama ne de Mimarlık / İç Mimarlık disiplinlerinin sahiplendiği bu, tam anlamı ile arada kalmış alanların mekânsal ve sosyal anlamda incelenmesinin önemini vurgulayan Lale, çıkmaz sokakların bu alanlar içerisinde ayrı bir yere sahip olduğunu vurguluyor. Geçmişten günümüze özellikle organik gelişen plansız kent dokusunda, konut kullanıcılarının güvenliğini, mahremiyetini sağlamak adına oluşturulmuş bu alanların esasında “kullanıcıları için birer çıkar sokak” olduğunu vurgularken, İstanbul’un tarihi dokusu bakımından önemli bir inceleme alanı olduğunu da ekliyor. “İstanbul üzerinde geçmişten günümüze gelen bir inceleme, bu alanların önceleri yüklenen anlamı ve mekânsal özelliklerini ne derece koruduklarını, kullanıcıları için gündelik hayat içerisindeki anlamının nasıl değiştiğini gözler önüne serecektir.” çıkarımında bulunan Arş. Gör. Başak Lale, iç mekân çalışmalarının sadece salt mekânsal okumadan ibaret olmaması gerektiğini, mekânın öznesi ile oluşturduğu sosyal anlamın da okunması gerektiğini, bu araştırmanın da argümanını bu yolla destekleyeceğini vurguluyor.

Arş. Gör. Başak Lale’yi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.