Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Grafik Tasarımı








 “Sanat ve Tasarımda Biyomimikrinin Etkileri” Konusu Üzerine Toplantı Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ve İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF), Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Meriç Yazıcı ile “Sanat ve Tasarımda Biyomimikrinin Etkileri” hakkında toplantı gerçekleştirildi.


8 Ekim 2023 tarihinde, saat 12:30’da Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleşen toplantı, GSF Dekanı Prof. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp liderliğinde başladı. Toplantıya Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sezgin Savaş, Grafik Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Ceren İren ve Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Meriç Yazıcı katılım sağladı.
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Gerçekleşen Toplantıda Biyomimikri ve Sanatın Buluştuğu Yeni Projeler Masaya Yatırıldı
 
Sanat ve tasarım alanında Biyomimikrinin tanımı ve rolü üzerine gerçekleşen toplantıda, Biyomimikri Merkezi’nin açılma süreci, bu alanda yapılan örnek çalışmalar ve gelecek program görüşüldü.  Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Meriç Yazıcı, biyomimikriyi, doğadan ilham alan tasarımlar olarak açıklarken mühendislik,  mimari, şehircilik ve moda alanlarından örnekler sundu. Toplantıda, biyomimikri ve tasarımın kesişim noktasında bulunarak, geleceğin spor giysisi üzerine yaratıcı ve özgün bir yaklaşımla bir forma tasarımı geliştirilmesi üzerine fikirler sunuldu.  Tasarlanacak formada İstanbul Gelişim Üniversitesi ambleminde yer alan hüma kuşunun kullanılmasına karar verildi.

Toplantı ekibinde, Grafik Tasarımı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Erdem Çağla, Arş. Gör. Dilara Mataracı ve Uçak Mühendisliği Bölümü'nden Arş. Gör. Cem Avcı'nın da katkı sağlayacağı belirtildi. Sürecin başarılı bir şekilde devam etmesi için, toplantıların devam etmesi kararlaştırıldı.
 
Biyomimikri nedir?

Yunanca hayat anlamına gelen ‘bios’ ve taklit anlamına gelen ‘mimesis’ kelimelerinden oluşan Biyomimikri, hayatı taklit etmek anlamına gelir. Daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya yaratma amacıyla doğanın tasarım ve süreçlerini taklit eden bir yaklaşımıdır. Doğayı yaratıcı bir şekilde inceleyerek yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye yarayan biyomimikri, günümüzde mimari, mühendislik, elektronik ve şehircilik gibi birçok farklı alanda uygulanıyor.