İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü Prof. Dr. Erol Yıldır’ın
‘İSTİNG-Çeçen Halkının Keçe Sanatı’ adlı kitabı Rusya’nın Ryazan Oblastı'nda gerçekleştirilen Bölgelerarası Ulusal Kitap Festivali Okuma Dünyası ‘Kültürel Miras’ kategorisinde ödüle layık görüldü.
"Kitap, Türkiye'deki Kafkas kökenli yerleşim yerlerinde 1987 yılında başlayan ve kişisel bir çabayla, çok zor şartlar altında gerçekleşen alan araştırmaları sonucunda derlenmiş ‘Çeçen Keçe Yaygı Örnekleri’
ni konu almaktadır. Kafkasya kökenli bu keçelerin aynı zamanda katalog halinde sunulduğu eser, konu hakkındaki tek bilimsel kaynak olma özelliğini de taşımaktadır. Üniversitelerin Geleneksel El Sanatları, Sanat Tarihi ve Tekstil Bölümleri için kaynak bir eser olan kitaptaki keçe yaygı örnekleri, büyük Kafkas sürgününden sonra Türkiye'de üretilmiş Kafkas El Sanatı çeşitleri arasında da önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda burada söz konusu edilen eserler, yok olan bir kültürün yaşayan fertlerine ait son maddi kalıntılar olduğunu hatırladığımızda bu önem bir kat daha artmaktadır."
(Tanıtım Bülteninden)
2015 yılında Çapraz Kültür Yayınevi’nden çıkan ‘İSTİNG-Çeçen-İnguş Halkının Keçe Sanatı’, yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü yeniden hatırlatıyor olması açısından hem önemli bir bilimsel kaynak hem de bir dokümantasyon özelliği taşımaktadır. Çeçen- İnguş halkının keçe sanatının sunulduğu ve arşivsel değer taşıyan ‘İSTİNG’ adlı kitabın Rusçaya çevrilmesi, daha fazla sayıda okuyucu kitlesine ulaşması açısından oldukça değerlidir. ‘İSTİNG’ “чеченский / нахче- нохчи/ ИСТАНГ / ТРАДИЦИОННОЕ ВОЙЛОЧНОЕ РЕМЕСЛО ЧЕЧЕНСКОГО НАРОДА”, ПЕРЕВОДЧИК: Б.Н.САЛТАЕВА-АКЧУБУК, Грозный, Чечня Россия 2021” adıyla Rusya’ya bağlı Çeçen Cumhuriyeti’nde basılmış olup kitabın çevirisini Bella N. Saltaeva-Akbulak üstlenmiştir.
Sayın Prof. Dr. Erol Yıldır’ı tebrik eder, başarılarının daim olmasını dileriz.
Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı