Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Gıda Atıklarının Doğayla Buluşturulması


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde Soil Catcher Proje Müdürü Çağlar Ferhanoğlu’nun katılımı ile “Gıda Atıklarının Doğayla Buluşturulması” başlıklı söyleşi düzenlendi.


Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün organize ettiği söyleşi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Elif Zeynep Özer moderatörlüğünde Google Meet üzerinden gerçekleştirilmiştir. Söyleşiye “Soil Catcher- Toprağını Üretenler” Proje Müdürü Çağlar Ferhanoğlu konuk olmuştur.

Konuğumuz Ferhanoğlu, bu işe nasıl başladığını ve gıda atıklarının komposta dönüşümü ve tarladan sofraya kadar geçen tüm süreci şöyle özetlemiştir:

“Sürdürülebilir enerji arayışı, organik tarım yapma hedefi, ona ulaşabilmek için nelere ihtiyacımız olduğu, metot arayışları tüm bunlar zaman içerisinde bizi bu yola ulaştırdı. Tüm bu arayışlar içerisinde en çok ilgi duyduğumuz ise toprağın sağlıklı olmasıydı. Toprak sağlıklı olduğu zaman üzerinde yetiştirdiğiniz ürünler, meyve ağaçları veya ticari olarak ürettiğiniz hangi ürün varsa gıda olarak verim sorununun, bitkinin sağlığı, zararlılarla mücadele gibi sorunlarınızın aslında birçoğunun çözüldüğünü ve çok fayda sağladığını gördük. Bu anlamda da gastronomi alanında çalışan insanlarla aslında ortak bir dil ve aynı şeylere değer verdiğimiz için aradaki iletişimin daha kolay olabileceğini düşünüyorum. Çünkü aslında sizin profesyonel olarak yaptığınız mesleğin gereği olarak hammadde olarak kullandığınız ürünün kaliteli, nitelikli olmasını beklersiniz ve bunun aynı zamanda sürekliliğinden de emin olmak istersiniz. Üretim sürecindeki sıkıntılardan kurtulmak, üretim süreci döngüsünün sürdürülebilir ve sağlıklı olması önem vereceğiniz ve sorumluluk duyacağınız bir tarafı mesleğinizin. Aslında çok basit bir anlatımla gıdanın döngüsünde durumu izah edeyim. Kırsalda yetiştirilen tarım ürünleri şehirlerimize geliyor, şehirlerde bunları tüketiyoruz ve soframızda gıda atığı haline geliyor. Yemeğimizi soframızdan kaldırdığımızda ise bitti diye düşünüyoruz. Hâlbuki gıda atığının döngüsü devam etmekte. Biz o atıkları insan yapımı diğer ürünlerle, atıklarla bir arada çöpe atıyoruz ve o çöplerle karışık bir halde şehirlerden uzak bir yere götürülüyor ve o hammaddenin kaliteli, sağlıklı döngüsünde bir kopukluk oluyor ve kompost üretemiyoruz. Günün sonunda ise sentetik gübrelere, sentetik ilaçlara mahkûm kalıyoruz.”

Çağlar Ferhanoğlu, Öğr. Gör. Elif Zeynep Özer’in yöneltmiş olduğu sorular ve öğrencilerimizin merak ettiği konular üzerine evde gıda atıklarının komposta dönüştürülmesi gibi gıda atıkları ve kompost yapımı üzerine daha birçok farklı bilgiyi dinleyenlere aktarmıştır.

Söyleşimize katıldığı ve değerli bilgilerini aktardığı için Çağlar Ferhanoğlu’na teşekkürlerimizi sunuyoruz.