Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Ömer Faruk Sedal ile Röportaj Yapıldı!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 3. sınıf öğrencisi Ömer Faruk Sedal ile röportaj yapıldı.


  1. Merhaba, öncelikle bize kendinden biraz bahseder misin?
 
Merhaba, ben Ömer Faruk Sedal. Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde 3. sınıf öğrencisiyim ve İstanbul'da yaşıyorum. Şu an için sabit olarak çalıştığım bir yer ve işim yok fakat önümüzde zorunlu yaz stajımız var. O yüzden şimdilik stajıma odaklanmış durumdayım. Daha önce çalıştığım zamanlarda ise pastane bölümü hariç mutfağın bütün kısımlarında çalıştım. O sebeple gastronomi ile ilgi herhangi bir alana daha fazla ilgi duyduğumu söyleyemem. Bölümümün bütün alanlarına ilgi duyuyorum ve seviyorum. İleride de kendimi geliştirerek eğitmen şef olmayı istiyorum.
 
  1. İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü tercih etmendeki temel motivasyon neydi ve bu süreç senin için nasıl işledi?
 
Daha önce İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde yapılan bir konferansa katılmıştım. Gelişim Üniversitesi ile tanışmama bu konferans vesilesiyle oldu. İlk defa burada okulun adını duydum ve biraz araştırmaya başladım. Araştırdıkça Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Aşçılık programlarını gördüm. Öncesinde bu alana ve mutfağa karşı biraz ilgim vardı. Dolayısıyla daha çok araştırmaya başladım. Genel olarak Türkiye’deki Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerine baktığımda akademik kadro ve sağlanan imkânlar açısından İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin birçok okuldan daha iyi olduğunu gördüm. Mutfaklar, yurt dışı programları, eğitmen şefler ve diğer imkânlar oldukça iyiydi. Tüm bunları gördükçe hevesim arttı. Liseden sayısal çıkışlı olmama rağmen ani bir karar vererek gastronomi okumak için sözel alandan sınava girdim. Tüm bunların sonucunda şu an buradayım, oldukça mutluyum. Okulumu, bölümümü ve hocalarımı seviyorum.
 
  1.  Bu yaz yurtdışında staj yapacaksın. Yurtdışında staj yapmak isteyen arkadaşlarına ne gibi tavsiyeler verebilirsin?
 
Her şeyden önce bizim sektörde yabancı dil çok önemli bir faktör, bu yüzden önceliği yabancı dil çalışmaya vermelerini öneririm. Ben zamanında yabancı dil çalışmaya öncelik vermediğim için bu konuda çok büyük zorluklar yaşadım ve yaşamaya devam ediyorum. Bana göre gastronomi bölümü yurt dışında büyük bir değer görüyor. Ülkemiz Michelin Rehberi rotasında değildi fakat İstanbul artık değerlendirmeye alınacak. Bu yüzden ben de Michelin yıldızlı bir restoranda staj yapacağım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu mesleği yapmak isteyen ve kendini bu meslekte geliştirmek isteyen arkadaşlara farklı bir ülkede farklı mutfaklar görmelerini tavsiye ederim. CV’lerini hazırlayıp bir yandan işletmelere başvurarak şanslarını sürekli denesinler.
Asla pes etmesinler. " Başarının bedelini şimdi ödemeyenler, bir ömür boyu başarısızlığın bedelini öder."
 
  1. Bu yıl son sınıfa geçtin. Sektör deneyimin var mı, öğrencilik dönemlerini nasıl geçirdin? Bundan sonraki hedef ve planlarından bahseder misin?
 
Öğrencilik dönemim 1. ve 2. sınıfta biraz kötü geçti.  Pandemi süresince 1.5 yıl uzaktan eğitim aldım o yüzden kendimi biraz şanssız hissediyorum. Ama zamanımı boşa harcamadım. Pandemi döneminde uygulamalı dersleri uzaktan alırken hem sektörü görmek hem de kendimi geliştirmek için bir restoranın mutfağında komi olarak işe başladım. Yaklaşık 1 yıl boyunca orada çalışıp kendimi geliştirdim. Okul açıldıktan sonra ise günlük olarak farklı farklı restoranlarda çalıştım. 3. sınıfta mutfak derslerimiz yoğun olduğu için bu sen oldukça verimli geçti. Sürekli okulda mutfakta vakit geçirdim. Son sınıfta uygulamalı derslerimiz daha az olduğu için çalışarak geçirmeyi planlıyorum.

Gelecek planlarım arasında yurt dışında çalışmak ve yaşamak var. Üstünde çalıştığım bir projem var, menü ve danışmanlık hizmeti üzerine bir proje ve onunla ilgileniyorum.  Bunların dışında aldığım birkaç iş teklifi de var, onları değerlendirmeyi düşünüyorum. Önümüzdeki 5-10 yılımı kendimi geliştirmeye adamak istiyorum. Sonrasında ülkeme döndüğümde akademik kariyer yapmayı ve sektörde bir şeyleri değiştirmeyi hedefliyorum. Şu an birçok şehirde gastronomi bölümü ve aşçılık programı var ve çoğu maalesef kendi alanında uzman olmayan kişiler tarafından yönetiliyor, bunu az da olsa değiştirmek istiyorum.
 
Öğrencimiz Ömer Faruk Sedal’a teşekkür ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz.