Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’den Poster Bildiri Sunumu


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin, 8-9 Mayıs 2021 tarihlerinde 22. Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Bilimsel Araştırma Kongresi’nde “Bir Porsiyon Alerji” adlı poster bildiri sunumunu gerçekleştirmiştir.


Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi tarafından 8-9 Mayıs 2021 tarihlerinde online olarak Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilen 22. Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Bilimsel Araştırma Kongresi’nde “Bir Porsiyon Alerji” başlıklı poster bildirisini sunmuştur. Yüksek lisans derecesini aynı üniversitenin Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı’nda tamamlayan Ayşe Seray Çetin, bildirisinde gıda alerjileri ve intoleranslarından bahsetmiştir. Gıda güvenilirliğini tehdit eden alerjenler hakkında da önemli noktalara değinilen poster bildirisi ve diğer poster sunumları kongre süresi boyunca kongrenin web sitesinde sergilenmiştir. Katılımcılara kongre sonunda katılım belgeleri sunulmuştur.

Kongre özet kitapçığında yer alan bildiri özeti şu şekildedir:

“Gıda kaynaklı sağlık problemlerinin birçoğu gıda alerjisi ve intoleransından meydana gelmektedir. Gastronomi alanında kullanılan; glüten içeren tahıllar, baklagiller, laktoz içeren süt ve süt ürünleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, yer fıstığı, soya, fındık, ceviz, susam tohumu, bazı meyve ve sebzeler, baharatlar ve lezzet artırıcılar bu problemlere neden olan ve gıda güvenilirliğini tehlikeye atan alerjen gıda ve gıda yan ürünleridir.

Gıda alerjilerinden sorumlu olan öğeler gıdaların yapısında bulunan glikoproteinlerdir. İstatistiki verilerde yaklaşık 180 gıdanın alerjenik olduğunun bildirilmesine karşın, tüm dünyada rapor edilen gıda alerjilerinin %90’nının yer fıstığı, soya, kabuklu deniz canlıları, balık, süt, yumurta, kabuklu ağaç yemişleri ve buğday içeren sekiz grup gıdadan kaynaklandığı görülmektedir.

Alerjen gıdaların alımından sonra duyarlı bireylerde bazı kimyasal mediyatörlerin salınımı sonucu alerjik reaksiyonlar meydana gelmektedir. Gastrointestinal semptomlardan ürtiker, egzama, ödem vb. pek çok değişik semptomun yanı sıra hipertansiyon, baş ağrısı, solunum güçlüğü ile seyreden ve anafilaksiye kadar giden ciddi bir reaksiyon durumu görülmektedir. Gıda intoleransına bakılacak olur ise, gıda alerjilerine kıyasla semptomların daha kısa süreli olduğu ve hayati tehlike içermediği bildirilmiştir.”

Arş. Gör. Ayşe Seray Çetin’i tebrik eder başarılarının devamını dileriz.