Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Sanat Yönetmenliği Atölyesine Yoğun İlgi!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlediği etkinlik serisi Çarşamba Atölyeleri devam ediyor. Atölyenin altıncısı, sanat yönetmeni Natali Yeres’in katılımıyla düzenlendi.


Çarşamba Atölyeleri, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlediği etkinlik serisi olarak bilinmektedir. Sanat Yönetmenliği Workshop’u başlığı altında altıncısı gerçekleşen Çarşamba Atölyeleri, sektörün önemli isimlerini ağırlamaya devam ediyor. Çevrimiçi gerçekleştirilen etkinliğe eğitmen olarak sanat yönetmeni Natali Yeres katılım gösterdi. Bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan, bölüm başkan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik ve bölüm araştırma görevlileri Eda Çekemci ve Okan Kırbacı’nın da katıldığı etkinlik, öğrencilerden yoğun ilgi gördü.
 
“Sanat Yönetmenliği Müfredatlarda Yer Almalı”

Türk Sineması’nın önemli filmlerinde sanat yönetmenliği yapmış olan ve hala aktif bir şekilde çalışmalarını sürdüren sanat yönetmeni Natali Yeres, Çarşamba Atölyeleri kapsamında düzenlenen Sanat Yönetmenliği Workshop’una sanat yönetmenliğinin ne olduğu sorusuyla ve mesleki tanımı ile başladı. Sanat yönetmeninin ne iş yaptığına dair çoğu kişinin net bir fikri olmadığını söyleyen Yeres, sette yönetmen sıfatı taşıyan üç isimden birinin sanat yönetmeni olduğunu ve filmin görsel atmosferini oluşturduğunu belirtti. Sanat yönetmeninin set öncesi hazırlıklarından, set sırasında ve sonrasında yaptıklarından söz eden Yeres, sanat yönetmeninin başta yönetmen olmak üzere diğer ekiplerle nasıl işbirliğinde bulunduğunu aktardı.

Çoğu üniversitenin Radyo Televizyon ve Sinema bölümlerinde, sanat yönetmenliğine yönelik bir ders olmadığını ve bunun sektöre yeni giren ve kısa filmler üreten kesimlerde bilgi ve tecrübe eksikliğine yol açtığını belirten Yeres, sanat yönetmenliği dersinin müfredata eklenmesi gerektiğini belirtti.

Popüler dizi ve filmler üzerinden sanat yönetimi yorumlarını yapan Yeres, renk, mimari, form gibi konularda bilgiler verdi. Dijitalleşmeyle beraber sanat yönetiminin dönüşümünün de tartışıldığı atölyede, öğrenciler sanat yönetmenliğine dair temel bilgilere sahip oldu. Kendi projelerine dair sorular yönelterek çözüm önerileri alma fırsatını değerlendiren öğrenciler, atölyeden çok keyif aldıklarını sıklıkla belirttiler.
Öğrencilerin yoğun ilgisinin gözlendiği atölye iki saat sürdü. Öğrencilerle sohbet havasında geçen atölye, soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

Natali Yeres’e kıymetli deneyimlerini ve bilgilerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.