07 Ağustos 2024 Çarşamba
RTS Bölümü'nün ekipman olanakları nelerdir?
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nün ekipman olanaklarına dair öğrencilerden sık gelen soruları yanıtladık.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Ekipman Sorumlusu Arş. Gör. Okan Kırbacı, ekipman olanaklarına, ekipmanların kullanım şartlarına ilişkin hem aday öğrencilerden hem de bölüm öğrencilerinden gelen soruları yanıtladı.
1. Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nün ekipman olanakları nelerdir?
Bölümümüzde öğrencilerimize kazandırmayı amaçladığımız tüm bilgi ve yetenekler için yeterli ekipmanlar mevcut. İçtenlikle ekipman seçeneklerimizin bölümümüzün güçlü yanlarından bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Envanterimizde beş adet fotoğraf makinemiz, ikisi sinema kamerası olmak üzere beş kameramız ve dokuz adet farklı türde ışık ekipmanımız, iki adet ses kayıt cihazımız, bir adet mobil yeşil perdemiz ve diğer destekleyici ekipmanlarımız mevcut.
2. Öğrenciler ekipmanları istedikleri zaman kullanabiliyorlar mı?
Öğrencilerimiz almak istedikleri ekipmanlar için mail yoluyla rezervasyon oluşturuyorlar. Gelen rezervasyonları ekipman takvimimize not alıyor; üç günü aşmamak şartıyla tutanak karşılığında öğrencilerimize diledikleri ekipmanı sunuyoruz. Bunu yaparken de öğrencilerimize herhangi bir yer ve gereklilik kısıtlaması uygulamıyoruz.
3. Öğrenciler ekipmanları kullanabilecek yetkinliğe erişmek için hangi eğitimlerden geçiyorlar?
Bölümümüz, sektörün taleplerine uygun olarak, uygulama ağırlıklı eğitim sunuyor öğrencilerimize. Uygulama derslerimizin her birinde öğrencilere farklı anlamda teknik bilgi ve beceriler kazandırmaya çalışıyoruz. Yapım Yönetim Stüdyosu I-II derslerinde televizyon programı hazırlayan öğrencilerimiz teknik olarak kamera, ışık, ses ve reji; Kurgu Uygulamaları dersinde sinema ve televizyonda kurgunun mantığını ve uygulamalarını; Ses Teknikleri dersinde fiziksel olarak sesi, mikrofon türlerini, ses tasarımını, ses kaydetmeyi, kaydedilen sesi bilgisayarda işlemeyi ve foley uygulamalarını öğrenen öğrencilerimiz, Yapım Yönetim Stüdyosu III-IV-V ile Sinema ve Televizyonda Yaratım derslerimizle bazı seçmeli derslerimizde bilgilerini kısa film projelerinde hayata geçiriyorlar. Bölümüzde yer alan öğrenciler mezuniyet projesi dahil olmak üzere 4 yıl içinde yaklaşık 10 kısa film üretmek durumundalar. Filmcilik, yaparak öğrenilen bir zanaat.
4. Aday öğrencilere ekipmanlara dair teorik ve pratik bir ön hazırlık önerir misiniz? Önerirseniz bu doğrultuda nasıl bir hazırlık yapabilirler?
Öğrencilere her zaman söylediğimiz bir şey var: Tüm görsel-işitsel içerikler bir metnin teknik uygulamasının sonucudur, dolayısıyla teknik bilginiz zayıfsa arzu ettiğiniz projeleri hayata geçiremezsiniz. ‘Merak’ burada kilit noktadır. Büyük bir merak ve iştahla kendisini teknik konularda geliştirmek isteyen öğrenciler arzuluyoruz. Öğrenciler, bir projeyi gerçekleştirmek için her zaman her konuda yetkin olamayabilir, bu durumlarda da sosyal becerilerini kullanıp doğru ve stratejik olarak doğru kişilerle işbirliğine gitmelerini önerebilirim.
Her zaman araçların amaçlarımıza hizmet etmek için var olduğunun bilincinde olmalıyız, ekipman konusunda da amacımıza en iyi şekilde hizmet edecek, en pratikli aracı/araçları bulmalıyız. Öğrencilere ekipman konusunda planlı, pragmatik ve minimalist olmaları tavsiyesinde bulunabilirim. Elbette soruları ya da içinden çıkamadıkları bir durum olduğunda her zaman bizden destek talep edebilirler.
Arş. Gör. Okan Kırbacı’ya teşekkür ederiz.