Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü İki Etkinlik ve Bir Sergi ile Tasarım Festivali’nde Yer Aldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) bünyesinde, 5-6-7 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Tasarım Festivali’ne Radyo Televizyon ve Sinema bölümü iki etkinlik ve bir sergi ile katıldı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) bünyesinde düzenlenen Tasarım Festivali, bu yıl 5-6-7 Mayıs’ta katılımcılarla buluştu. Dijitalizm temasıyla yola çıkan festivalde, dijitalleşme ile beraber farklı disiplinlerde gelişen ve dönüşen teknolojilerin, yeniliklerin, beklentilerin konuşulduğu ve tartışıldığı seminer ve atölyeler düzenlendi.

Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün katkısıyla hazırlanan Görsele Dökmek: Çizgiler ve Renkler başlıklı söyleşi 06.05.2021 tarihinde gerçekleştirildi. Öğr. Gör. Kerem Yükseloğlu ve Arş. Gör. Eda Çekemci’nin moderatörlüğünü üstlendiği söyleşiye illüstratör Merve İlhan konuk oldu.

Söyleşi, şu an TRT’de grafiker olarak çalışmalarını sürdüren Merve İlhan’ın bu alana yönelme motivasyonu, eğitim hayatı ve çalışmaları üzerine sorulan sorularla başladı. Gazetecilik eğitiminin ardından film ve televizyon çalışmaları alanında yüksek lisansını tamamlayan İlhan, animasyona yönelme motivasyonunu kişisel bir ilgi üzerinden yorumlayarak, ilhamlarını da aynı şekilde doğadan, renklerden, günlük sohbetlerden, şarkılardan, filmlerden aldığından söz etti.

İlhan’ın üretimlerini gerçekleştirirken kullandığı programlardan, yararlandığı kaynaklardan, renk paleti seçimlerinden, sevdiği illüstratörlerden ve illüstrasyona yeni başlayan kişilere tavsiyelerinden söz edilen söyleşide, dijitalleşmenin güncel çizim ve tasarım anlayışına etkisi tartışıldı. Yapay zekanın bu alana olası etkilerinden, avantaj ve dezavantajlarından söz edildi. Sanatçının gelişen teknolojileri bir araç, yardımcı olarak görmesi ve bu teknolojilerden faydalanarak kendi yaratıcılığını üretimine eklemesi gerektiği üzerinde duruldu.

Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün katkısıyla hazırlanan bir diğer etkinlik, Dijital Fotoğrafçılık: Sinema ve Televizyon Sektöründe Backstage Fotoğrafçılığı başlıklı söyleşi 07.05.2021 tarihinde gerçekleştirildi. Öğr. Gör. Kerem Yükseloğlu ve Arş. Gör. Eda Çekemci’nin moderatörlüğünü üstlendiği söyleşiye fotoğrafçı Sevgi Can konuk oldu.

Söyleşiye fotoğrafçılığa nasıl başladığını, neden backstage fotoğrafçılığına yöneldiğini anlatarak başlayan Sevgi Can, aynı zamanda ürün fotoğrafçılığı da yaptığını fakat en sevdiği alanın backstage fotoğrafçılık olduğunu belirtti. Backstage fotoğrafçısının bir film, dizi, reklam, klip setini görüntüleyen, bu yapımların nasıl gerçekleştiğini belgeleyen kişi olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Sevgi Can, sette hem fotoğraf hem video çektiklerini ve hem yapım hem de yapım sonrası süreçlerde rol aldıklarını ifade etti. Bir backstage fotoğrafçısının, set gibi aşırı hareketli ve zaman zaman gergin bir ortamda uyanık ve dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı. Bir fotoğrafçının portfolyosunu nasıl hazırlaması ve sosyal medya kullanımının ne şekilde olması gerektiğine dair bilgiler aktardı.

Ek olarak çeşitli temalarda serilerin yer aldığı festivalde, Radyo Televizyon ve Sinema bölümü adına, Dr. Öğr. Üyesi Radife Akyıldız Ongar koordinatörlüğünde Gel Gözüm Gör Doğayı Sergisi düzenlendi. Radyo Televizyon ve Sinema bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin doğa temalı fotoğraflarına yer verilen, doğadan etkileyici ve estetik görüntüleri sunmak hedefiyle yola çıkan Gel Gözüm Gör Doğayı sergisine dair düşüncelerini paylaşan proje koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Radife Akyıldız Ongar, projenin gerçekleşmesinden mutluluk ve gurur duyduğunu belirtmiştir:

“Bu projede, doğayı gençlerin gözüyle görmeye çalıştık. Çok sayıda fotoğraf arasından seçim yapmak durumunda kaldık. Projeye katkı sağlayan ikinci sınıf öğrencilerimizin hepsine teşekkür ediyor, hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyorum. Pandemi döneminin izin verdiği koşullarda çalışarak, özgün eserler yarattılar, yaratıcılıktan ve sanattan vazgeçmediler. Yaptıkları özenli ve değerli çalışmaları bizi onurlandırdı. Bundan sonraki çalışmalarında da bu duyarlılığı sürdürmelerini dilerim. Hepsini sevgiyle kucaklıyorum.”

Sergiyi gezmek için tıklayınız.

Tasarım Festivali etkinliklerine ilgi gösteren tüm katılımcılar ve değerli bilgilerini bizlerle paylaşan tüm konuklara teşekkür ederiz.