Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 Fotoğrafçı Sevgi Can ile Dijital Fotoğrafçılık: Sinema ve Televizyon Sektöründe Backstage Fotoğrafçılığı Hakkında Söyleşi Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) bünyesinde düzenlenen Tasarım Festivali kapsamında, fotoğrafçı Sevgi Can ile Dijital Fotoğrafçılık: Sinema ve Televizyon Sektöründe Backstage Fotoğrafçılığı başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) bünyesinde her yıl düzenlenen, bu yıl dijitalizm temasıyla yola çıkan Tasarım Festivali’nde, dijitalleşme ile beraber farklı disiplinlerde gelişen ve dönüşen teknolojilerin, yeniliklerin, beklentilerin konuşulduğu ve tartışıldığı seminer ve atölyeler düzenlendi.

Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün katkısıyla hazırlanan Dijital Fotoğrafçılık: Sinema ve Televizyon Sektöründe Backstage Fotoğrafçılığı başlıklı söyleşi, Öğr. Gör. Kerem Yükseloğlu ve Arş. Gör. Eda Çekemci’nin moderatörlüğünde, fotoğrafçı Sevgi Can’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Söyleşiye fotoğrafçılığa nasıl başladığını, neden backstage fotoğrafçılığına yöneldiğini anlatarak başlayan Sevgi Can, aynı zamanda ürün fotoğrafçılığı da yaptığını fakat en sevdiği alanın backstage fotoğrafçılık olduğunu belirtti. Backstage fotoğrafçısının bir film, dizi, reklam, klip setini görüntüleyen, bu yapımların nasıl gerçekleştiğini belgeleyen kişi olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Sevgi Can, sette hem fotoğraf hem video çektiklerini ve hem yapım hem de yapım sonrası süreçlerde rol aldıklarını ifade etti. Bir backstage fotoğrafçısının, set gibi aşırı hareketli ve zaman zaman gergin bir ortamda uyanık ve dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı.

Fotoğrafçılık alanında analogdan dijitale doğru gelişen teknolojinin neler getirdiği ve gelecekte neler getirebileceği sorusu üzerine, dijitalleşmenin fotoğrafçılık anlayışına ve teknik ekipmanlara etkisinden söz etti. Sanatçının fotoğrafta bir anlatı yarattığını vurgulayarak, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin yapay, duygusuz bir fotoğraf elde etmemek noktasında mutlaka fotoğraf sanatçısına ihtiyaç duyulacağını, gelişen teknolojilerin yalnızca teknik anlamda kolaylıklar sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.

Bir fotoğrafçının portfolyosunu nasıl hazırlaması ve sosyal medya kullanımının ne şekilde olması gerektiğine dair bilgiler aktardı. Yoğun katılımın olduğu söyleşi, katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasıyla son buldu. Sevgi Can’a değerli bilgilerini ve deneyimlerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.