Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’in, Dr. Fatma Esra Öztürk ile beraber hazırlamış oldukları “Göçmen Belleğinin Dijital Mekânı: Diasporatürk” başlıklı makalesi, Uluslararası Medya ve İletişim Çalışmaları Hakemli Dergisi’nin Ekim ayı sayısında yayımlandı.
Fotoğrafın, anıları canlı tutan bir araç olduğunu ve bu nedenle doğrudan belleğin konusu haline geldiğini ifade eden çalışmada, fotoğraf ve bellek ilişkisindeki nostalji duygusu ele alınmıştır.
“Nostaljik bir fotoğrafa bakmak duygusal anlamda zamanda yolculuğa çıkmakla eşdeğerdir. Nostaljik bir fotoğraf karesi, anın büyüsünü ve samimiyetini sunarak bireyler için somut bir materyal olmanın ötesinde anlam taşır. Bir fotoğraf salt görüntülerden ibaret olmanın ötesinde içinde derin anlam ve hatıralar barındıran, kişiye birçok şey anlatan manevi birer değerdir.” şeklinde ele alınan fotoğraf ve bellek arasındaki ilişki, nostaljik fotoğraf deneyimi vurgusuyla aktarılmıştır. Söz konusu ilişki, nostaljik fotoğraflar özelinde Twitter’da yer alan DiasporaTürk isimli hesabın paylaşımlarıyla sınırlandırılmıştır. “Geçmişe ait fotoğrafların paylaşıldığı DiasporaTürk hesabı toplumsal hafızanın inşasında etkili midir?” araştırma sorusundan yola çıkılan çalışmada, yeni medyada nostalji ve hafıza ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada DiasporaTürk adlı Twitter hesabı incelenerek bu platformda paylaşılan fotoğraflar göstergebilimsel yöntemle analiz edilmiştir. Türkiye'den Avrupa'ya göç eden insanların paylaşımlarının ve hikâyelerinin yer aldığı platformda belirlenen fotoğraflar nostalji ve hafıza perspektifinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, DiasporaTürk isimli hesabın paylaşılan fotoğraflarla bellek aktarımını sağlayan dijital bir hafıza mekânı işlevi gördüğü ve göçe ilişkin bir dijital arşiv oluşturduğu bulgulanmıştır.
Dr. Öğr. Üyesi Rabiya Saltik’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Makalenin tamamını okumak için
tıklayınız.