Radyo Televizyon ve Sinema

Dr. Öğr. Üyesi Kemal Çipe’nin “Ulusaşırı Türk Sineması” Başlıklı Makalesi Göç Dergisi’nde Yayımlandı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kemal Çipe’nin “Ulusaşırı Türk Sineması” başlıklı makalesi, Göç Dergisi’nin üçüncü sayısında yayımlandı.

Ulusaşırı Türk Sineması’nın meydana çıkışı, başlangıçta göç sineması olarak anılan ulusaşırı Türk Sineması’nın geçirdiği dönüşümler ve ulusaşırı sinemada işlenen konular makalenin temelini oluşturmaktadır. 1960 sonrası Türk Sineması’nda yer alan, Avrupa’ya çalışmaya giden Türk işçilerin yaşadığı sorunları ve uyum süreçlerini anlatan filmler örneklem olarak belirlenmiştir. Göç edilen ülkelerde doğup büyüyen ikinci ve üçüncü kuşak yönetmenlerin filmleri ile karşılaştırmalı çözümlemeler yapılmıştır. Karakterlerin geçirdikleri dönüşümler üzerinden temsil çalışması yürütülmüş ve süreç içerisinde anlatıda yaşanan değişimler tespit edilmiştir. Çalışmayla hem işçi hem de göçmen sınıfının zaman içindeki değişimi de ortaya konmuştur, bu anlamda çalışmanın sosyolojik bir çıktısı da bulunmaktadır.

“Ulusaşırı Türk Sineması” başlıklı makaleyi, Göç Dergisi’nin Göç ve Sinema başlıklı özel sayısından okuyabilirsiniz: https://dergi.tplondon.com/goc/article/view/758

Dr. Öğr. Üyesi Kemal Çipe’yi çalışmasından dolayı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.