İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Kemal Çipe’nin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği ‘Azer’, bir miras hikâyesinin ana odağında üç farklı hikayeyi ele alan orta metraj bir film.
Filmde semboller, isimler, eylemler ve diyaloglarla katmanlar oluşturduğunu ifade eden yönetmen Kemal Çipe, toplumsal hayatta yaşanan olayların gerisindeki psikolojik faktörleri sorguluyor. Filmde psikoloji temelli kavramlara, teolojik ve mitolojik öykülemelere yer veren Kemal Çipe, filmin senaryosunu oluştururken Kuran, İncil, Tevrat ve Mevlana’nın kitaplarından yararlandığını belirtiyor.
Filmi kısa metraj film mantığıyla çektiklerini belirten yönetmen Çipe, filmin katmanlı hikayesine ve hikayedeki katmanların seyircide karşılık bulmasının önemine değindi:
“Bu tarz filmler yaparken bazı unsurların seyirciye yabancı geleceğini çekimden önce öngörürsünüz. Bunları minimize etmeye çalışabilirsiniz ya da tamamen filmden çıkarabilirsiniz. Film gişede başarı sağlasın istiyorsanız bazı ezberlerden vazgeçemezsiniz. Kısa filmde tam aksine özgürsünüz. Gişe kaygınız, ezberleriniz ve kaygılarınız yok. Bu bağlamda her ne kadar orta metraj olsa da Azer kısa metraj mantığıyla düşünülüp çekildi. Filmin hikâyesinde katmanlar oluşturuldu. Bu katmanların seyircide karşılık bulması ve anlamlandırılması tabii ki önemli. Açıkça algılanan en üst katmanda bir suç hikâyesini ele alıyoruz. Diğer katmanlarda Âdem-Havva ile Oedipus karşımıza çıkıyor. Katmanları çözebilmek için açıkçası izleyenlerin biraz çaba göstermesi gerekiyor. Bu filmde ana akım seyircisinin alışık olmadığı bir anlatım tarzı uyguladık. Buna rağmen film izleyenlerden genelde olumlu tepkiler aldı.”
Sinemada, toplumsal bir olayı ele alırken bu olayın etkilediği bireyler, bireysel hikayeleri ele alırken de bireyi etkileyen toplumsal olaylar arka planda mutlaka yer alır. Yönetmen Kemal Çipe, ‘Azer’ filmi özelinde, bireysellik-toplumsallık ilişkisine değinirken toplumun iz düşümlerinin filmin hemen her detayında görülebileceğini belirtti:
“Azer biraz farklı bir film. Bu yüzden iki tarafı da bu filmde görebiliriz. Genel olarak bakacak olursak bireyin hikâyesini anlatıyor olsak da mutlaka olay örgüsünde işlediğimiz, gelişen devinimler bulunur. Bunlar filmin çekildiği dönem itibariyle mutlaka toplumsal olaylardan etkileniyor olacaktır. Kahraman dışında filmde yer bulan alt komşu, bakkal, oto yıkamacıda toplumun iz düşümlerini mutlaka görürüz. Gizlemek için özel bir çaba sarf edilmiyorsa toplumun iz düşümü bireysel hikâye de olsa filmde/filmlerde işleniyor. Bundan dolayı da filmler çekildiği dönemin aynı zamanda belge filmleridir. Yine de kategorize etmek gerekirse benim filmlerimde ön planda olan daha çok bireyin hikâyesidir.”
Uluslararası festivallerde yolculuğuna devam eden ‘Azer’ filminin başarısının ardından, yeni projeleri merak konusu olan yönetmen Kemal Çipe yeni projeler üzerinde çalışmalarına devam ettiğini aktardı:
“Film süresi itibari ile yurtiçinde maalesef festivallere dâhil olamadı. Yurt içi festivallerin hemen hemen hepsi orta metraj filmlere yer vermiyor. Yurt dışı yolculuğu daha yeni başladı. Bu bağlamda kısa süre içinde güzel dönüşler oldu. 2021 yılı içinde farklı festivallerden güzel geri dönüşler olabilir. Ödül konusu farklı bir durum. Birincil aşamada filmin seyircileri ile buluşması önemli diye düşünüyorum sonrasında festivallerden ödül de alırsak buna hayır demeyiz. Ödüller motive edici olsalar da kısa filmler ödül düşünülerek çekilen filmler değildir, olmamalıdırlar. Ruhuna aykırı diye düşünüyorum. Yeni proje olmadan olur mu? Sinemayı seven ve film yapan birisi her zaman yeni fikirleri ile yeni projelerin içindedir. Tabii hayata geçirmek bazen mümkün olabilir bazen olmaz. Yeni projeler için çalışmalarım devam ediyor.”
Kadrosunda Erhan Yazıcıoğlu, Murat Prosciler, Halil Kumova, Bahar Hacıbektaşoğlu, Ali Yaylı, Barbaros Ergün gibi önemli isimlerin yer aldığı ‘Azer’ filminin görüntü yönetmenliği Erkan Bayfidan, ses dizaynı Mustafa Yazıcıoğlu, müzikleri Atakan Ilgazdağ tarafından yapıldı. Filmin galası Fitaş Sineması’nda gerçekleştirildi. Prömiyeri Antakya Film Festivali’nde yapılan film, Uluslararası Meihodo Görsel Medya Festivali ve Asya Sinematografi Ödülleri’ndeki başarısının ardından, Lift Off Global Network’un 2021 seçkisinde yer aldı.
Film hakkında bilgi edinmek için
tıklayınız.