Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Radyo Televizyon ve Sinema








 “Kısa ve” Etkinlikleri ve “Çarşamba Atölyeleri” Devam Ediyor!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlediği etkinlik serileri “Kısa ve” ile “Çarşamba Atölyeleri” hız kesmeden devam ediyor.


Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü, 2022-2023 eğitim öğretim yılı, bahar döneminde de öğrencileri sektörden isimlerle buluşturmak ve sektör ile akademi arasındaki mesafeyi azaltmak amacıyla etkinliklerini sürdürüyor. “Kısa ve” serisinde, Kısa ve Teknik başlığı altında gerçekleşen söyleşide Bulut Bardak’ı, “Çarşamba Atölyeleri” serisinde, Ses Tasarımı Workshop’u başlığı altında gerçekleşen atölyede Yiğit Kiremitci’yi ağırlayan bölüm, etkinliklerine devam edecek.
 
Kısa Filmin Teknik Yönü
 
Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe görüntü yönetmeni ve editör Bulut Bardak konuk oldu. Kısa filmlerde görüntü yönetmenliği yapan ve editör olarak da görev alan Bardak, kısa film üretiminin teknik yönüne odaklandı. Kısa film setinde ekiplerin ne görevler aldığından, teknik meselelerin işlerliğinden, bir kısa film üretiminde hangi aşamalardan geçildiğinden söz eden Bardak, yaratım sürecinin ciddi bir teknik çalışma ile temellendiğinin altını çizdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte kısa film üretimi yapan öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Bardak, sette karşılaşılabilecek olası sorunlardan ve çözümlerinden bahsetti.
 
“Ses, En Çok Önem Verilmesi Gereken Konulardan Biri”
 
Çarşamba Atölyeleri kapsamında düzenlenen “Ses Tasarımı Workshop’u” başlıklı atölyeye, ses mühendisi ve ses tasarımcısı Yiğitcan Kiremitci konuk oldu. Pek çok sinema filmi, kısa film ve belgeselde ses kaydı ve ses miksajı yapan Kiremitci, sesin tanımından, sesin dalga fiziği davranışlarından, sesin şiddeti, gürlüğü, frekansı, hızı ve tınısı gibi temel kavramlardan söz etti. Dijital ve analog ses ayrımına da değinen Kiremitci, sinemaya sesin gelişini aktararak görüntü ve ses senkronizasyonun tarihsel gelişimini öğrencilerle paylaştı. Soundtrack, foley, diegetic, non-diegetic gibi sese ve sesçiliğe ait kavramların açıklamalarını aktaran Kiremitci, ses ekipmanlarını ve mikrofonları tanıttı. Prodüksiyondaki ve post-prodüksiyondaki ses kayıt süreçlerini ayrımlayan Kiremitci, sesin her projede en az önem verilen ama aslında en çok önem verilmesi gereken konulardan biri olduğunun altını çizerek sözlerini tamamladı. 
 
Etkinlikler soru cevapların ardından son buldu.
 
Değerli bilgilerini bizlerle paylaşan Bulut Bardak’a ve Yiğitcan Kiremitci’ye teşekkür ederiz.