Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İletişim ve Tasarımı








 TasarımFest’21 Etkinlikleri Kapsamında SOZOP Ekibi ve Psikolog Serpil Büyükbaş ile “Doğru Dijitalleşme” Başlıklı Söyleşi Gerçekleşti


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) tarafından düzenlenen Tasarım Festivali etkinlikleri kapsamında 6 Mayıs 2021 tarihinde saat 15.30’da “Doğru Dijitalleşme” başlıklı seminer gerçekleşti.


Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında 5-6-7 Mayıs tarihlerinde söyleşi, workshop ve sanal sergilerden oluşan Tasarım Festivali etkinliği gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlikler kapsamında 6 Mayıs Perşembe günü 15.30’da moderatörlüğünü İletişim ve Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Büşra Kamacıoğlu’nun üstlendiği; İletişim ve Tasarımı Bölümü sosyal sorumluluk projesi öğrencileri ile Psikolog Serpil Büyükbaş’ın konuk olduğu “Doğru Dijitalleşme” başlıklı söyleşi gerçekleştirilmiştir.

Dijital bağımlılık konusu üzerine çalışmalar yürüten ve Melek Gülşen, Enes Dalgıç, Melike Söalp, Reşat Uzuner, Hande Pala, Sertaç Büyükbaş ve Firdevs Gülşahin’den oluşan 7 kişilik SOZOP ekibi dijitalleşmenin hayatımızdaki etkileri üzerine kendi düşüncelerini belirterek söyleşiye başlamışlardır. Bir kısım öğrenci dijitalleşmenin hayatımıza getirdiği pozitif etkilerden bahsederken bir kısım öğrenci de dijitalleşmenin hayatımıza yansıyan negatif etkilerinden bahsetmiştir. Örneğin Firdevs Gülşahin “sosyal yaşam alanlarımız dijital platformlara kaymış ve bu dijital platformlardan olan sosyal medya mecraları ile bireyler gerçeklikten kopuyor ve çevremizdeki insanlar ile iletişim eksikliği yaşıyoruz” diyerek bu durumu onarma sürecine girmemiz gerektiğini dile getirirken 2.sınf öğrencimiz Hande Pala “Bana göre dijitalleşmenin en büyük faydası kağıt kullanımının azalmasıdır” düşüncesi ile e-ticaret ile dolaylı yoldan doğaya daha az zarar verildiğine değinmiştir.

Dijital medya araçlarının ve dijital medya platformlarının doğru ve bilinçli kullanıldığı takdirde fayda sağlayacağı aksi takdirde psikolojik ve fiziksel sorunları beraberinde getirdiği üzerinde durulmuştur. Psikolog Serpil, SOZOP ekibi üyelerinden sonra konuyu detaylı bir şekilde ele almış ve dijital bağımlılığın hayatımıza ne gibi etkileri olduğu üzerinde durmuştur. Özellikle siber-aylaklık diye keyfi bir şekilde sosyal medyada gezinme veya ekran önünde boş zaman geçirme gibi yaygın bir alışkanlığın olduğundan ve bu durumun günlük performansı olumsuz anlamda etkilediğini belirtmiştir.

Kendi araştırmaları kapsamında online etkinliklerin etkisini araştıran Büyükbaş, ekrandan telepatik ilişki kurulup kurulamayacağı üzerine araştırmalar yapmış ve yurtdışında yapılan araştırmaların yüz yüze yapılan görüşmelerden hiçbir farkı olmadığını belirtmiştir. Bu açıdan bakıldığında dijitalleşmenin pozitif bir etkisi olduğunu savunurken bir diğer araştırmasında ise akıllı telefonların sürücü davranışları üzerindeki oldukça olumsuz etkisini ve dijital ortamın trafiğe dönmesinin kaza riskini büyük seviyede artırdığını belirtmekte ve bu açıdan hayatımızı olumsuz etkilediğini de söylemiştir.

Dijital bağımlılığa dair yapılan araştırmalardan detaylı bir şekilde bahseden Büyükbaş, yaptığı tanımları örneklerle de açıklamıştır. Ayrıca bağımlılığa karşı ne yapabiliriz noktasına da değinerek tüm katılımcılarımıza tavsiyeler vermiştir. Etkinlik sonunda sosyal zorunluluk projesi ekibi tüm katılımcılara dikkat testi uygulamıştır. Katılımcılardan gelen sorularla ve Büyükbaş'ın cevaplandırmaları üzerine söyleşi son bulmuştur.