Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İletişim ve Tasarımı








 Dr. Öğr. Üyesi Çağlayan Hergül “Hans Holbein’ın Elçiler Tablosu Üzerinden Bir Okuma” Başlıklı Seminer Gerçekleştirdi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İletişim ve Tasarımı Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Çağlayan HERGÜL Dil, Düşünce ve Edebiyat Kulubü'nün daveti üzerine “Hans Holbein’ın Elçiler Tablosu Üzerinden Bir Okuma” başlıklı etkinliğinde sanatçı ve eserinin üzerinden değerlendirmelerle bir eserin nasıl okunabileceği konusunda Dil, Düşünce ve Edebiyat Kulübü öğrencileriyle bir söyleşi gerçekleştirdi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Dil, Düşünce ve Edebiyat Kulübü etkinlikleri kapsamında online olarak yapılan etkinlik, çok sayıda öğrenci ve İGÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Edebiyat Bölümü akademisyenlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Bir eserin okunmasının günümüzde daha önemli bir yerde değerlendirilmesi gerektiği üzerinde duran Hergül, tablo okumanın “medya okuryazarlığı” ve “hipermetinsellik” gibi günümüz yeni medyasının önemli konularıyla da paralellik gösterdiğini belirtti. Günümüzdeki bireyin bu yeni medya kavramlarının farkında olmasıyla bir görseli veya metni okuyabilme yetisinin bir tabloyu okumaktan farksız olabileceğini dile getirdi.

Bu girişin ardından, eseri okumanın yanında öncelikle sanatçının okunmasının altını çizen Hergül, Rönesans’ın siyasi, sosyal, etnik, bilim ve sanat yanını, Hans Holbein öz yaşamı üzerinden değerlendirdi. Bu kapsamda Reform hareketleri esnasında Alman sanatçının içinde bulunduğu siyasi koşullar neticesinde İngiltere’ye göç etmesi, dönemin ünlü filozoflarından Erasmus’un referansıyla bir diğer Rönesans düşünürü Thomas More ile tanışarak İngiltere Kralı VIII. Henry’nin sarayına kabul edilmesi, Kuzey Avrupa ekolünün önemli bir temsilci olan Albrect Dürer’in sanatsal çalışmalarını doruk noktasına çıkaran bir kariyer oluşturması üzerine okumalar yapıldı.
 


Hans Holbein, Elçiler, 1533, National Gallery, Londra
 
Dil, Düşünce ve Edebiyat Kulübü’nün talep ettiği asıl tema “eser okuma” konusunda ise, Holbein’nin “Elçiler” tablosu üzerinden bu sefer bir dönemin analizi yapıldı. Resimdeki her iki figürün dönemin uluslararası siyasetinde önemli bir yere sahip iki genç elçi olduğu öncelikle açıklandı. Daha sonra Google Arts and Culture uygulaması üzerinden sunuma devam edilerek yüksek çözünürlükte, eserdeki nesneler üzerine bir okuma gerçekleştirilerek bu nesnelerin dönemin “Hümanist” bireyini ifade ettiği üzerinde duruldu. Sanat tarihçileri tarafından buradaki her bir nesnenin yedi özgür (liberal) sanatı anlattığını ifade eden Hergül, bir üst okumayla bu sanatların aslında günümüz modern üniversite kavramının temellerini oluşturduğunu da aktardı. Bununla birlikte eserdeki sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan anamorfoz kurukafa çizimini katılımcılara 3D Paint programı üzerinden deneyimletti.

Etkinlik, soru cevaplarla öğrencilerin katılımı yanında Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özel; Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Nazire Gamze Ilıcak, Dr. Öğr. Üyesi Şerefnur Atik ve Dil, Düşünce ve Edebiyat Kulübü’nün danışmalığını yapan; Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Pelin Ekşi’nin katkıları ve Kulüp başkanı Musab Doğa’nın yorumlarıyla sona erdi. Program tekrarına, YouTube “Dil Düşünce Edebiyat” kanalı üzerinden ulaşılabilmektedir.