Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’den Uluslararası Makale!


Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in makalesi, Ankara Üniversitesi TOBİDER-Uluslararası Toplum Bilimleri Dergisi’nde yayınlandı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in “Photography's Development of Architecture” başlıklı makalesi Ankara Üniversitesi TOBİDER-Uluslararası Toplum Bilimleri Dergisi’nin Aralık ayı, 2. sayı 5. cildinde İngilizce olarak yayınlandı.

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin İngilizce olarak yazdığı araştırma makalesi hakkındaki görüşlerini şu şekilde paylaştı:

“Mimarlığın yeniden üretimi konusunda fotoğraf sanatının bir araç olarak kullanılmasını ele aldığım bu çalışmamın amacı, günümüz mimarisi ve fotoğraf arasındaki ortak sorunlara ilişkin iletişim ve işlevlerle başlamak, fotoğrafın mimarideki temsili sınırlılıklarını anlamak ve fotoğrafın mekânı yeniden üretme potansiyelini anlamak olmuştur. Özellikle mimarlık alanı tasarım sürecinde fotoğraf sanatı ile kurulan anlamsal ve işlevsel ilişkinin temelini irdeleyerek literatüre katkıda bulunmak ise diğer hedeflerdendir. Fotoğraf sanatının işlevinin sadece mimari öğeleri görünür kılmaktan öte olduğu, izleyiciye/tasarımcıya yepyeni bir algı ve tasarım süreci deneyimi yaşattığı gerçeği bilinen bir gerçektir. Bu durumda fotoğraf sanatı aracılığıyla mimarlık alanında tasarım düşüncesinin değişimi ortaya çıkmaktadır. Bu noktada, mimarlık alanında fotoğraf kullanımının evrimi gözlemlenerek, fotoğrafik anlatım ve tasarım geliştirme arasındaki karşılıklı ilişki vurgulanmış ve mimarlık alanı iki boyutlu bir belge olarak ele alınmıştır. Sonuç olarak çalışma ele aldığı konu itibari ile mimarlık ve tasarım alanlarına farklı bakış açıları kazandırmaktadır.”

Makale özeti şu şekildedir:

“Yapısal çevrenin bilgisi, izlenimi ve birikimi nadiren kişisel deneyim yoluyla elde edilir. Bilgilerin çoğu sadece fotoğraflardan elde edilen bilgilerdir. Görsel "idealleştirme" ile üretilen mimari nesneler ile mimari fotoğraflar arasındaki duyusal farklılığın yarattığı algı farklılığı bu eleştirel araştırmanın temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Tasarım sürecinde yapının temsili imajı ile ilişkisinin kurulması çok önemlidir. Yayınlanan mimari fotoğraflardaki görsel malzemelerin analizini ifade eder. Bu araştırmanın amacı, günümüz mimarisi ve fotoğraf arasındaki ortak sorunlara ilişkin iletişim ve işlevlerle başlamak, fotoğrafın mimarideki temsili sınırlılıklarını anlamak ve fotoğrafın mekânı yeniden üretme potansiyelini anlamaktır. Araştırma kapsamında, modern mimariye katkı sağlamış bazı ünlü fotoğrafçıların çalışmaları ile, fotoğrafın performans özelliklerinin mimari üretim sürecine katkısı ve olası gelişmeleri üzerinde durulacaktır. Buna ek olarak, mimarlık alanında fotoğraf kullanımının evrimi gözlemlenerek, fotoğrafik anlatım ve tasarım geliştirme arasındaki simbiyotik ilişki vurgulanacak ve mimarlık alanı iki boyutlu bir belge olarak ele alınacaktır.”

Öğretim elemanımız Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Makale tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Makalenin künyesi şu şekildedir:
Çetin, C. İ. (2021). PHOTOGRAPHY'S DEVELOPMENT OF ARCHITECTURE . Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi , 5 (2) , 201-221 .