09 Ağustos 2024 Cuma
Arş. Gör. Merve Karadaban’dan yeni makale!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Merve Karadaban’ın “Geçmişin İzini Sürmek: Nişantaşı Teneke Mahallesi’nden Kalanları Sosyo-Mekânsal Ayrışma Bağlamında İncelemek” konulu makalesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Tasarım+Kuram Dergisinde (Vol. 20 No. 42 Sayfa 136) yayınlandı.
İstanbul’un Şişli ilçesinde, geçmişte gecekondu mahallesi olarak bilinen Nişantaşı Teneke Mahallesi’nin dönüşüm süreci üzerine kapsamlı bir araştırma gerçekleştirildi. Çalışmada, sosyo-mekânsal ayrışmanın yeniden üretim süreci ve bu ayrışmanın aşılması konuları incelendi. Araştırma, geçmişte Nişantaşı Teneke Araştırma olarak bilinen ve günümüzde orta sınıf bir yerleşim yeri olan bu mahallenin, son kalan gecekondu yerleşimlerine odaklandı. Meşrutiyet ve Teşvikiye Mahallesi sınırları içinde yer alan bu iki alan, nitel araştırma yöntemi ile incelendi. Çalışmanın başlangıcında, Nişantaşı Teneke Mahallesi’nin tarihsel sosyo-mekânsal ayrışması, mevcut literatür ve haritalar üzerinden analiz edildi. Bu analizde, sosyo-mekânsal ayrışmanın tarihsel ilişkileri ve mekânsal oluşumu ele alındı. İkinci aşamada ise günümüzdeki durumu değerlendirilerek, seçilmiş iki alan arasında bir karşılaştırma yapıldı. Bu karşılaştırma, yerleşim alanlarının ve yapıların fiziksel durumu, gecekondu sakinlerinin çevre ile ilişkisi, sosyo-kültürel ve ekonomik durumu ile yapıların mülkiyet durumu başlıkları altında gerçekleştirildi. Sonuç olarak, gecekondu yerleşimlerindeki sosyo-mekânsal ayrışmanın yeniden üretimi ve aşıl(ama)ma koşulları, sosyo-mekânsal inziva bağlamında açıklandı.
Bu araştırmanın sahibi Arş. Gör. Merve Karadaban hocamızı tebrik eder, İstanbul’un kentsel dönüşüm süreçlerine ışık tutarak, şehirdeki sosyal ve mekânsal eşitsizliklerin anlaşılmasına yönelik araştırmaları ile literatüre olan katkısı için teşekkür ederiz.