Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 Arş. Gör. Gökçe Uzgören Medipol Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Bölümü Kent Sosyolojisi Dersi’ne Misafir Öğretim Elemanı Olarak Konuk Oldu


Arş. Gör. Gökçe Uzgören Medipol Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün “Kent Sosyolojisi” dersine misafir öğretim elemanı olarak konuk olmuş ve öğrencilere “Dijital platformların mekânın üretim sürecine etkisi” konulu bir sunum yapmıştır.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören Medipol Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz tarafından verilen “Kent Sosyolojisi” dersine misafir öğretim elemanı olarak konuk olmuş ve öğrencilere “Dijital Platformların Mekânın Üretim Sürecine Etkisi” konulu bir sunum yapmıştır.

Ders, ilk iki saat Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz tarafından haftanın ders konusuna ilişkin teorik bilgilerin paylaşılması, kalan iki saat ise diğer üniversitelerden gelen öğretim elemanlarının konuk edilerek konu ile ilgili saha araştırmasına dayanan örnek olayların incelenmesi ve sunum yapılması şeklinde planlanmaktadır. Dersin 2020-2021 Bahar Dönemi’ndeki son dersinde ise İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören, dijitalleşen dünyada hızla gelişen paylaşım ekonomisi platformlarının farklı ölçeklerde mekânın üretiminde oynadığı rol üzerine bir sunum yapmış ve ardından dersin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz ve dersi alan öğrenciler ile bir tartışma ortamı yaratılmıştır.

Ders ve yaptığı sunum ile ilgili Arş. Gör. Gökçe Uzgören düşüncelerini şu şekilde paylaştı:

“Mekânın üretimi konusunda çok fazla çalışılmış olsa da bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) hızla geliştiği günümüz dünyasında dijital platformların bu üretim sürecine etkisi konusunda ülkemizde henüz yeterince çalışma yapılmadığını söyleyebiliriz. Ben de özellikle paylaşım ekonomisi (P2P=peer to peer) iş modeline dayanan dijital platformların kentsel mekânın üretim sürecinde oynadığı role ilişkin öğrencilere naçizane bir anlatımda bulundum. Hem sayıları gittikçe artan, hem de bu artışın yanında ölçeği giderek büyüyen dijital paylaşım ekonomisi platformlarının kentsel yaşamdaki yeri her geçen gün daha da hissedilir oluyor. Özellikle kentsel turizm konusunda kentlerde hızla yayılan dijital konaklama platformlarının kentlerimizdeki etkileri oldukça büyük. Çoğunlukla yerel alanları turistikleştirme ve yerel kullanıcıların yerinden edilmesi konusunda eleştirilerle karşılaşan bu platformlar için devlet-özel sektör-sivil toplum üçgeninde yerel dinamiklere duyarlı alternatifler oluşturmak iyi bir yol olabilir. Ulaşım, konaklama, alışveriş gibi hayatın birçok alanında kullandığımız bu platformların mekânsal biçimleniş üzerine etkisi konusunda öğrenciler ile fikir alışverişinde bulunmak benim de ufkumu açtı. Mekân konusunda çok önemli çalışmalar gerçekleştiren sayın hocam Dr. Öğr. Üyesi Melis Oğuz tarafından bu derse konuk edilmek ise beni ayrıca onore etti. Kendisine daveti için çok teşekkür ediyorum.”

Arş. Gör. Gökçe Uzgören’i bu sunumu için tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.