Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 Arş. Gör. Başak Lale’nin Araştırma Makalesi Tasarım Kuram Dergisinde Yayımlandı


İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale’nin “Modern İdeolojinin Mekânsal Oluşumu: 1923-60 Yılları Arası Ankara Gazinoları” başlıklı makalesi Tasarım Kuram Dergisi'nde yayınlandı.


 Temellerini Arş. Gör. Başak Lale’nin 2021 yılında tamamladığı yüksek lisans tez araştırmasından alan makale, asri (modern) yaşayışın mekânları olan aile gazinolarına odaklanıyor. Başkent olmasının ardından köklü bir değişim süreci geçiren Ankara için bu süreç, sadece yeni mekanların üretimi değil, aynı zamanda yeni bir yaşayışın kurgusu üzerinden ilerlemişken, çalışmanın ele aldığı aile gazinoları hem mimari özellikleri hem de içlerinde sahnelenen eğlence pratikleri ile incelenmeye değer bir veri kaynağına dönüşüyor. Özellikle, “Aile Gazinoların Oluşum Çağı” olarak da bilinen 1923-60 dönemi, mimarlık tarih yazımının en önemli yapılarından olan Marmara, Çubuk Baraj, Göl Gazinolarının da içinde bulunduğu özgün estetiğe sahip, modern izler taşıyan yapıların ortaya çıktığı dönem olarak biliniyor. Çalışma, ele alınan dönem içerisinde faaliyet göstermeye başlamış eğlence mekânlarının kent makroformunda yer seçimlerini analiz edip, bunların içerisinden aile gazinolarının detaylı arşiv araması sonucu listelenmesi ve güncel durumunu tespit edilmesi ile devam ediyor. Ardından ise, arşiv belgeleri üzerinden, Ankara’da değişen eğlence pratikleri ve listelenen gazinoların eğlence anlayışı anlamında bağlamsal, belirli gazino yapıları özelinde ise biçimsel incelemeler doğrultusunda tamamlanıyor.

“Mimarlık sadece mekânı değil, o mekânda kurgulanan yaşantıyı da içeriyor.”

Lale, tamamladığı araştırmanın oldukça detaylı arşiv ve saha çalışması ierdiğini, daha önce incelenmemiş ve mimarlık tarih yazımının arka planında kalmış yapı ve verileri de elde ettiğini vurgularken, mekânı sadece fiziksel özellikleri ile okumanın, o mekânı içinde yaşanabilen bir nesneye indirgeyeceğini, içinde kurgulanan senaryonun da büyük önem taşıdığını da aktarıyor.
Arş. Gör. Başak Lale’yi tebrik eder, akademik çalışmalarında başarılar dileriz.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale’nin “Modern İdeolojinin Mekânsal Oluşumu: 1923-60 Yılları Arası Ankara Gazinoları” başlıklı görüş metnine aşağıdaki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz:

URL1: https://www.tasarimkuram.com/index.php/dtj/article/view/397/388