Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı








 “İleri Dönüşüm Atölyesi: Atık Şişelerden Dönüştürülmüş Sürdürülebilir Ürünler” Sosyal Sorumluluk Projesinin İkinci Etabı Tamamlandı!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı & İletişim ve Tasarımı Bölümleri tarafından düzenlenen “İleri Dönüşüm Atölyesi: Atık Şişelerden Dönüştürülmüş Sürdürülebilir Ürünler” sosyal sorumluluk projesinin ikinci adımı, Beycam Atölye ziyareti & Beykoz Cam ve Billur Müzesi teknik gezisi ile 5 Aralık 2023 Salı günü gerçekleşti.


“İleri Dönüşüm Atölyesi: Atık Şişelerden Dönüştürülmüş Sürdürülebilir Ürünler” sosyal sorumluluk projesi “Cama Dokunmak” temasıyla, sürdürülebilirliğin öğrenciler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamaya çalışan bir hareket olarak kurgulanmıştır. Arş. Gör. Gökçe Uzgören, Arş. Gör. Merve Karadaban ve Arş. Gör. Büşra Kılıç’ın yürütücülüğünde planlanan ve üç etaptan oluşan projenin ikinci ayağı için Beycam Atölye ziyareti & Beykoz Cam ve Billur Müzesi teknik gezisi planlanmıştır. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile İletişim ve Tasarımı Bölümü’nden toplam 8 öğrencinin katıldığı ziyaret, 5 Aralık 2023 Salı günü, 11:00-12:00 saatleri arasında gerçekleşmiştir. Deneyimleri 50 yıla dayanan tecrübeli cam ustaları tarafından 2019 yılında İstanbul'da kurulmuş olan Beycam Atölyesi, ağırlıklı olarak soğuk cam şekillendirme sanatı üzerine üretimler yapan butik bir cam imalathanesidir.

Bu ziyaret esnasında Beycam’ın deneyimli ustaları Mehmet Yavuz ve Süleyman Yıldız tarafından cama uyguladıkları bazı teknikler uygulamalı olarak öğrencilere gösterilmiştir. Uygulama dışında, (i) serbest ve kalıba üfleme, (ii) kesme, oyma, işleme, (iii) kumlama, aşındırma, (iv) delme, genişletme, (v) yapıştırma, birleştirme ve (vi) parlatma aşamalarına ilişkin teorik anlatı gerçekleştirilmiştir.

Kaliteli malzeme, iyi tasarım, el işçiliği ve sürdürülebilirlik misyonu ile hareket ettiklerini dile getiren Mehmet Yavuz, öğrencilere ayrıca kendi üretimleri olan sanat eseri niteliğindeki vazolar, çanaklar, içecek setleri ve aydınlatma ürünlerinin yer aldığı, birçok farklı kentte ve ülkede sergilenen ve satışı yapılan ürünlerinin yer aldığı Beycam Showroom’unu da gezdirmiştir.

Müze teknik gezisi ile, öğrencilerin Türk cam sanatının gelişim evrelerini izleyebilmesi amaçlanmıştır. Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nin koleksiyonunda, Türk camlarının yanı sıra Avrupa’da Osmanlı sarayları için üretilmiş eşsiz eserler de bulunmaktadır. Cam sanatının seçkin örneklerinden 1.480 parça eserin sergilendiği müze, 12 tematik bölümden oluşmaktadır.

Yürütülen projenin en önemli katkıları ise atıkların dönüşümü ile ilgili öğrencilere bilgilendirme yapmak ve konu hakkında vizyon sahibi olmalarını teşvik etmektir.
İleri Dönüşüm Atölyesi: Sosyal Sorumluluk Projesi’nde emeği geçen tüm öğretim elemanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.