İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lale, “Tasarım Eğitiminde Sıfır Atık Yaklaşımı Eğitim Çalıştayı IV”de “Yıkıntıların ‘İç’inden Geleceğe Öğretiler” başlıklı atölyenin yürütücüsü olarak yer aldı. Etkinlik 2 Mayıs 2023’de saat 13.00 ile 16.00 arasında Zoom Platformu üzerinden online olarak gerçekleşti.
Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nün düzenlediği çalıştay, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı disiplininde sıfır atık mantığının yaygınlaşmasını sağlamak ve temel ölçütler arasında yer alan öncelikli bir yaklaşım haline getirmek hedefiyle gerçekleştirildi. Etkinliğin ana temasını ‘Enkaz Yönetimi’ ilkesi oluşturdu. Doğal afetler sonrası oluşan enkaz, enkaz çeşitleri, enkazın izlerinin ve her türlü sosyal ve yaşamsal kalıntılarının ortadan kaldırılması, enkazın azaltılması, en alt düzeye çekilebilmesi, çevresel etkiler, geri dönüşüm, ileri dönüşüm, dijital atıklar ve benzeri konular, çalıştay kapsamda ele alınması öngörülen öncelikli başlıklar arasında yer aldı. Çalıştayda, sıfır atık yaklaşımının ‘Geri Dönüşüm’ ve ‘İleri Dönüşüm’ çerçevelerinde, disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınması ve bu konunun ileride eğitim programları içerisinde yer almasına olanak sağlayacak yeni yaklaşımların saptanması hedeflenmiştir.
6 Şubat Kahramanmaraş Depremi’ni İç Mimari Anlamda Okumak
Belirlenen hedefler çerçevesinde yürütücülüğünü Arş. Gör. Başak Lale ve Öğr. Gör. Kerem Yükseloğlu’nun yaptığı çalıştay, güncel olarak iç mimari alanında çalışmalara yeteri anlamda konu olmamış “6 Şubat” depremini, iç mimari anlamda okumayı ve özellikle neredeyse tamamı bir doğal afet ve özellikle “deprem” bölgesi olan Türkiye’de belirli tasarım alışkanlıklarında eğitimden itibaren ne gibi değişiklikler yapılabileceğine dair öneriler getirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, yürütücülerin seçtiği, çalıştay sırasında analiz edilen belirli yıkıntı fotoğrafları, iç mekân analizleri katılımcılarına iletildi. Katılımcılar öncelikle ellerindeki fotoğraflar üzerinden bir veri analizi yaparak ortak sorunlar belirledi. Ne gibi çözüm önerileri getirilebileceği konusunda beyin fırtınası yaptı.
Çalıştay kapsamında tamamlanmış olan “Yıkıntıların ‘İç’inden Geleceğe Öğretiler” başlıklı atölye dâhilinde ortaya çıkan çalışmalar, çoğunlukla mimarlık ve mühendislik alanlarının çalışma konusu olmuş “6 Şubat” depremine iç mimari bakış açısı ile odaklanmıştır. Analiz ve değerlendirme sonucunda sorulan sorular, hem sektöre hem de tasarım eğitimine varsayılan uygulamaların ne açılardan revize edilmesi/değiştirilmesi gerektiğine değindi. Bu anlamda, yıkıntıların sadece birer enkaz/atık olarak değil aynı zamanda veri aracı olarak da kullanılmasına olanak sağlayan atölye, benzer manzaraların yaşanmaması adına atılabilecek adımlara dair sorgulayıcı fikirler ile sonlandırıldı.
“İç Mimarlık”ta Deprem
Atölye yürütücüsü Arş. Gör. Başak Lale, mimarlık ve mühendislik alanında sıklıkla gündeme gelen "deprem" konusunu iç mimarlık alanında hangi adımlarla ele alınabileceğine dair önemli paylaşımlar sağlayan bu keyifli atölyeye şevkle katılan tüm katılımcılara minnettar olduğunu ifade etti ve aynı zamanda bu denli kapsamlı bir öğrenme-öğretme-paylaşım ortamı sağlayan çalıştayın gerçekleşmesinde rolü olan tüm değerli hocalarına teşekkürlerini iletti.