Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)








 “Bir İç Mimar Olarak Önceliğim İnsanların Güven İçinde Yaşayabilecekleri Alanlar Tasarlamak Olacak”


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Havle Acar ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Havle, İç Mimarlık mesleğini seçme nedenleri, online dönem hakkındaki düşünceleri, ilham aldığı mimarları ve kariyer hedefleri ile ilgili sorduğumuz soruları içtenlikle cevapladı.


Merhabalar Havle, öncelikle bize kendinden bahsedebilir misin? İç Mimarlık Bölümü’nü tercih etme sebeplerin nelerdi ve eğitimine devam ettiğin bu süreçte görüşlerinde bir değişim oldu mu?

Merhaba, İstanbul Gelişim Üniversitesi İç Mimarlık Bölümünden Havle ACAR. İç Mimarlık Bölümü, benim için küçüklüğümden beri hayalini kurduğum mesleklerin içinde ikinci sıradaydı. Ben, “Diş Hekimliği” hayaliyle defalarca mezuna kaldım ancak bazı yanlış kararlardan dolayı kazanamadım. İç Mimarlık Bölümü’nü seçerken bu kadar seveceğimi, bölüme bu denli hızlı uyum sağlayabileceğimi düşünmüyordum. Sürekli bir şeyler tasarlamak, çizim yapmak, gerektiğinde kendi yaşam alanına öğrendiklerimle yenilik katmak beni bu mesleğe daha çok bağlıyor. Bu mesleği yapmaya başladığımda insanların yaşam alanlarını, rahat, estetik ve güvenli bir şekilde tasarlamak önceliğim olacak.

2022-2023 Bahar Dönemi’ne yaşanan deprem felaketi sebebi ile uzaktan eğitim süreci ile başladık, uzaktan eğitim süreci seni ve çalışmalarını nasıl etkiledi?

Yaşadığımız deprem felaketi bu güne kadar beni en derinden etkileyen olay oldu. Oradaki insanların yaşamlarının bir anda tamamen değişmesi, kurdukları düzenin yok olması, bir sürü acının art arda gelmesi tüm bu olayları uzaktan izlememe rağmen beni derinde etkiledi. Oradaki arkadaşlarım için eğitim sürecinin ne kadar zor olduğunun farkındayım. Bizim burada, evimizde, rahat bir şekilde gördüğümüz uzaktan eğitimden şikâyet etmek gibi bir şey elbette söz konusu olamaz fakat uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime göre düzensiz çalışmak, okul ortamından uzak olmak gibi dezavantajları olmasına rağmen elimden geldiğince ayak uydurmaya çalışıyorum.

Proje dersleri zorlu ve yoğun kritikler alarak ilerleyen dersler, bunları uzaktan eğitim sürecinde sürdürüyorsunuz. Olumlu ve olumsuz yönleri sence nelerdi?

Uygulamalı derslerin uzaktan eğitimle sürdürülmesinin olumlu bir yanının olduğunu düşünmüyorum. Proje derslerinin yüz yüze olmaması aldığımız kritiklerde hocamızın çizdirmek istediği tasarımları ve plan üzerindeki değişiklikleri anlatması konusunda zorluk çıkarıyor.

Kendi çalışmaların sırasında, tasarımlarından ilham aldığın bir iç mimar/mimar var mı? Bize kısaca sebeplerini anlatabilir misin?

Kendi çalışmalarım sırasında en çok Mimar Sinan ve Zaha Hadid’ten ilham alıyorum. İkisinin de yaptıkları yapılar son derece göz alıcı, devasa bunlara ek olarak dayanıklı projeler yapılar inşa etmiş olmaları en etkilendiğim özellikleridir.

Lisans hayatından sonra kariyer planını hangi yönde çizmeyi düşünüyorsun, hedeflerin neler?

Lisans eğitimimin yanı sıra internet üzerinde yurt dışında bir şirketle bölümüm doğrultusunda projeler yapıyorum. Hem okuyup hem iş hayatına atılmak beni çok mutlu ediyor. Okul hayatım bitmeden yine yurt dışında, iç mimarlık eğitimleri almak istiyorum. Lisans hayatım bittikten sonra iyi ve güzel projeler üzerinde çalışan bir şirkette iş hayatımı sürdürmek istiyorum. Bu meslekte önceliğim insanların güven içinde yaşayabilecekleri alanlar tasarlamak olacaktır.

Bu keyifli röportaj için çok teşekkürler Havle, yeni eğitim döneminde de başarılarının devamını dilerim.

havle


Arş. Gör Eliz MUTLU