Stajıma en erken ne zaman başlayabilirim?
Bölümümüz müfredatında yer alan Summer Internship I ve Summer Internship II kapsamında öğrenciler zorunlu stajlarını ikinci ve üçüncü yarıyılın sonunda gerçekleştirebilmektedir. Öğrenimine devam eden öğrenciler stajlarını yaz döneminde gerçekleştirebilmektedir.
Yaz dönemi stajları bahar yarıyıl final sınavlarının son gününden itibaren başlar. Ancak stajınıza akademik takvimde belirtilen final sınavlarının son gününden itibaren başlamadan önce staj başlangıç tarihi staj sigorta girişinin yapılabilmesi için bölüm başkanlığımıza ve dekanlığımıza en az 15 gün öncesinde bildirilmelidir.
Bu kapsamda öncelikle staj yapacağınız kurumu belirlemeniz gerekmektedir. Ardından ilgili kurumun ve kurumda çalışılan pozisyonun uygunluğu staj koordinatörümüz ve bölüm başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Parvin Heidari ve staj koomisyon üyeleri Öğr. Gör. İbrahim Erol ve Öğr. Gör. Enver Tatlısu ile istişare edilerek onay alınmalıdır. Ayrıca bu süreçte yine bölüm araştırma görevlisi Mustafa Dallı'ya merak ettiklerinizi danışabilirsiniz.
İlgili onay aldıktan sonra zorunlu staj formunu bilgisayar ortamında doldurunuz ve öğrenci imzası kısmını imzalayınız. Bölüm başkanı ve staj yeri yetkilisine ilgili alanları imzalatınız.
Sigorta giriş işlemlerinin yapılabilmesi için staj başlama formunu öğrenci işlerine onaylatınız (staja başlama tarihinden en az 15 gün önce).
Staj başlama formunuzu taratıp (mobil bir uygulama veya tarayıcı aracılığıyla) öğrenci mailinizi kullanarak gsfstaj@gelisim.edu.tr adresine mail atınız.
Başvuru formu onaylanan öğrencilerin sigorta işlemleri İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından başlatılır.
Stajda devamsızlık yapma hakkımız var mı? Devamsızlık yaptığımızda stajımız geçersiz mi sayılır?
Stajına mazeretsiz olarak en az dokuz iş günü devam etmeyen öğrenci hiç staj yapmamış sayılır.
Devamsızlık yaptığımda staj sürem uzar mı? Sigortam devam eder mi?
Mazeretli/mazeretsiz devamsızlık süresi kadar iş günü staj süresine eklenir. Bu durumda öğrencinin başvurusu üzerine eksik günleri için ek sigorta işlemi yapılır. Öğrencinin veya staj yerinin bu durumu bildirmemesi halinde sorumluluk kendilerine aittir. Belirlenen staj süresini isteğe bağlı olarak uzatan öğrenci için ek sigorta işlemi yapılır. Öğrencinin veya staj yerinin bu durumu bildirmemesi halinde sorumluluk kendilerine aittir.
Stajda bir haftayı kaç iş günü olarak hesaplamamız gerekir?
Staj programlarında bir hafta beş iş günü olarak kabul edilir. Cumartesi günü çalışılan işyerlerinde cumartesi günü de iş günü olarak kabul edilir. Cumartesi çalışılmayan kurumlarda Cumartesi de staja dâhil edilmemelidir.
Mezun olmadan önce bölümümüzde eğitim gören bir öğrencinin 60 iş günü staj yapmış olması gerekmektedir. 60 iş günü tek bir seferde de yapılabileceği gibi 30+30 iş günü şeklinde de yapılabilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:
• Pazar günleri staja dâhil edilmemelidir.
• Cumartesi çalışılmayan kurumlarda Cumartesi de staja dâhil edilmemelidir.
• Formda “başka bir kurumda sigortası var mı?” kısmını öğrenci mutlaka işaretlemelidir.
• Tarihler belirlenirken resmi ve dini tatiller staj gün sayısından çıkarılarak hesaplanmalıdır: 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Kurban Bayramı ve Arifesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı
Staj süremi uzatabilir miyim? Uzatırsam sigortam devam eder mi?
Belirlenen staj süresini isteğe bağlı olarak uzatan öğrenci için ek sigorta işlemi yapılmaz.
Pazar günleri staja dâhil edilmemelidir.
Zorunlu stajımı tamamladım. Başka staj yapmak istediğim bir yer olursa gönüllü staj da yapabilir miyim?
Müfredatında zorunlu stajı olan öğrenciler gönüllü staj yapamaz.
Sigortam varsa ne yapmalıyım?
Formda “başka bir kurumda sigortası var mı?” kısmını “evet” olarak işaretlenmelidir.
Staj bittikten sonra defterimi ne kadar süre içerisinde teslim etmem gerekir?
Eylül’de yeni dönem başlamadan teslim edilmesi gerekmektedir.
Resmi tatillerde çalışmam istenirse çalışabilir miyim?
Resmi ve dini bayram tatilleri iş günü olarak kabul edilmez. Tarihler belirlenirken resmi ve dini tatiller staj gün sayısından çıkarılarak hesaplanmalıdır.
Staj defterine nereden ulaşabilirim?
https://oidb.gelisim.edu.tr/tr/idari-icerik-staj bu linkten zorunlu yaz stajı defterini indirebilirsiniz.
Staj başvuru formuna nereden ulaşabilirim?
https://oidb.gelisim.edu.tr/sayfa/form-ve-belgeler bu linkten zorunlu yaz stajı başvuru formunu indirebilirsiniz.
Staj başvuru formunu en geç ne zaman teslim edebilirim?
Başvuru formunun imzalı ve kaşeli bir şekilde en geç staj başlangıç tarihinden 15 gün önce teslim edilmesi gerekir.
Staj başvuru süreci nasıl ilerliyor?
Staj sürecine dair aşağıda belirtilenlere göre ilerleyebilirsiniz.
Staj defteri doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Staj defteri elle veya bilgisayar ortamında doldurulabilir.
Her iş gününde yapılan eylemler en az bir paragraf yazı ile açıklanmalıdır.
Yazılarda resmi ifade ve cümleler kullanılmalıdır.
Cümlelerde edilgen fiil kullanılması tercih edilmelidir. Örneğin; “yapılmıştır”, “edilmiştir” gibi.
Cümlelerde “yaptım”, “ettim” gibi 1. tekil şahıs ekleri kullanımından kaçınılmalıdır.
Yazılan açıklamaları destekleyen görseller yeterli olmalı ve ilgili günü takiben yerleştirilmelidir.
Görseller staj defterine yapıştırılabilir veya zımbalanabilir (görsellerin kaybolma ihtimaline karşı staj defteri sayfalarına ataç ile herhangi bir belge-fotoğraf tutturulmamalıdır).
Eğer dijital görseller, dosyalar var ise bunlar CD’ye yüklenerek staj defterinin en arka kapağının iç kısmına zımbalanabilir.
Staj defterinin son sayfasındaki “stajyer öğrenci devam takip çizelgesi” mutlaka staj defterinin içerisindeki tarihler ile uyumlu olacak şekilde doldurulmalıdır.
Her iş günü sayfa sonunda ve stajyer öğrenci devam takip çizelgesinde stajdan yetkili kişinin onayı olmalıdır.
Staj defteri basılmalı ve spiralli, ciltli veya sırtlıklı olarak 3 farklı yöntemden biri seçilerek defter hâline getirilmelidir. Şeffaf dosya, zımbalama gibi diğer yöntemler kabul edilmez.
Defterin arasına sıkıştırılmış, defterden taşan veya düşebilecek bir evrak bulunmaması, defterin derli toplu teslim edilmesi gerekmektedir.
Staj defteri teslim süreci nasıldır?
Staj defteri staj bitim tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde bölüme imza karşılığında teslim edilmelidir. 1 aydan daha geç teslim eden öğrencilerin staj defteri teslim alınmamaktadır.
Defter şahsen veya yakın vasıtası olmak üzere iki yöntemle teslim edilebilir.
Defterini yakını ile bölüme gönderecek öğrenciler teslim edecek kişinin isim ve soy isim bilgilerini bölümün araştırma görevlilerine e-posta yoluyla iletmelidir.
Staj defteri değerlendirme süreci nasıldır?
Staj defterini bölüme teslim eden öğrencilerin defterlerini kontrol etmek üzere staj komisyonu iki haftada bir toplanır.
İGÜ Staj Yönergesi’nde ya da İletişim ve Tasarımı Staj Esasları’ndaki maddelerden herhangi biri sağlanmıyorsa veya staj komisyonu tarafından eksik görülürse staj defteri kabul edilmez. Staj komisyonu staj defteri eksik bulunan öğrenci ile görüşme yapma ve staj defterinin içeriği ile ilgili öğrenciye soru sorma hakkına sahiptir. Eksik görülen yerler staj komisyonu tarafından öğrenciye en geç 1 ay içinde bildirilir. Eksikler öğrenci tarafından en fazla 10 iş günü içinde tamamlanarak güncellenen staj defteri tekrar bölüme teslim edilir. Eğer staj defteri kabul edilmezse öğrenci defterini geri alabilir.
İGÜ Staj Yönergesinde ya da İletişim ve Tasarımı Staj Esaslarındaki maddelerin hepsi sağlanıyorsa ve staj komisyonu uygun görürse staj defteri onaylanır. Staj komisyonu tarafından onaylanan staj defterleri en geç stajı izleyen yarıyıl sonuna kadar İGÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na teslim edilir.
Staj yapacak öğrencilerin staj yönergesini mutlaka okuması, hak ve sorumluluklarını bilmesi gerekmektedir. Staj yönergesine ulaşmak için
tıklayınız.