Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)








 İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümü Öğrencilerimizden Nouran Aboulhassan ile Konuştuk!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölümü 2. sınıf öğrencimiz Nouran Aboulhassan ile üniversite, iç mimarlık ve gelecek planları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.


1. Merhaba Nuran, öncelikle bize biraz kendinden, önceki eğitiminden ve iç mimarlığa olan ilginden bahseder misin?

Merhaba, ben 20 yaşındayım ve Mısırlıyım. İç mimarlığa olan ilgim Türkiye'de okuduğum lise yıllarında başladı. 11. ve 12. sınıflarımız için hangi bölümde/sınıfta okuyacağımızı seçmemiz gerekiyordu ve ben de bize özel açılan dil sınıfını seçtim. Dil sınıfı okulumuz için yeni bir şey olduğu için, benim ve bazı arkadaşlarımın sınıfı benzersiz kılmak için dekore etmesine ve boyamasına izin verdiler. İç mimarlığa olan ilgim de o sıralarda artmaya başladı ve bu da çevremi ve evdeki yaşam alanlarımı iyileştirmem ve değiştirmemle gelişti.

2. Geçen dönem derslerine uzaktan eğitimle devam ettin. Bu süreç senin için nasıl geçti? Uzaktan ve yüz yüze eğitim arasındaki farklardan ve derslere olan etkilerinden bahseder misin?

Çevremizdeki herhangi bir şey kolayca dikkatimizi dağıtabileceğinden, çevrimiçi olduklarında derslere odaklanmak zordu. Yüz yüze olduğunda ise dikkatimizi dağıtacak başka bir şey olmadığı için sadece derse odaklanmak zorunda kalıyoruz. Ama elbette her iki durumun da avantajları ve dezavantajları var.

3. Elsie de Wolfe, Albert Hadley, Dorothy Draper gibi İç Mimarlık'a yön vermiş efsane isimler var. Bu alanda örnek aldığın veya çalışmalarından etkilendiğin ünlü isimler kimler?

İç mimari üzerindeki benzersiz etkileri, sanatı ve işlevi kusursuz bir şekilde harmanlamaları nedeniyle Ray ve Charles Eames'e hayranım. İkonik mobilya tasarımları, erişilebilir tasarıma odaklanmaları ve yenilikçi malzemeleri onları diğerlerinden ayırıyor. Onların mirası, modern iç mimaride kalıcı bir iz bırakan, biçim ve işlevi kusursuz bir şekilde birleştiren alanların yaratılmasıyla tanımlanır.

4. Günümüzde şehirlerin kalabalıklaşması ve pandemi gibi izole olmamızı gerektiren etkenler sonucunda yaşadığımız çevre önem kazanmakta. Sonuç olarak iç mimarinin önemi her geçen gün artmakta. Peki senin İç mimari hakkında düşüncelerin nelerdir?

Bazı insanlar, bir ortamın işimizi, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı, mutluluğumuzu vb. nasıl etkileyebileceğini hâlâ tam olarak kavrayabilmiş değil. İç mimarlık ve tasarım kulağa ne kadar basit gelse de, temel bir meslek. Maalesef halen hakettiği değere pek de ulaşabilmiş değil. Ancak artık bir alanı gerçekten nasıl etkileyebilecekleri hakkında daha fazla şey öğrendikçe toplumdan daha fazla ilgi ve kabul görüyor bence.

5. Gelecek için planlarınız ve dilekleriniz nelerdir?

Kendimi bir iç mimar olarak geliştirmek, elimden gelenin en iyisini yapmak ve kendimden bir isim yapmak için gerçekten sabırsızlanıyorum. Bir iç mimarlık öğrencisi olarak gelecek planlarım ve dileklerim, yetenekli ve tanınmış bir iç mimar olmak etrafında şekilleniyor. Sürdürülebilirlik ve çevre dostu malzemelere odaklanmak için elimden gelenin en iyisini yaparken çeşitli tasarım stillerini denemek niyetiyle öğrenmeye devam etmek ve en son trendleri ve teknolojileri takip etmek istiyorum. Projelerimin dengeli olmasını sağlayacağı için farklı alanlardan uzmanlarla çalışmak isterim. Farklı kültürlerden ilham almak daha yaratıcı olmama yardımcı olacak ve saygın bir iç mimar olarak sağlam bir itibar kazanmayı umuyorum. Topluma geri vermek ve hayır projelerini desteklemek de gelecekte benim için önemli. İş bilgimi genişletmek, önümdeki yolculuğu dört gözle beklemek ve bir iç mimar olarak olumlu bir etki yaratmak için çalışacağım.

Öğrencimiz Nouran Aboulhassan'a bu röportaj için teşekkür ediyor, eğitim ve meslek hayatında kendisine başarılar diliyoruz.