Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)








 İç Mimarlık Söyleşileri On İki: Sürdürülebilirlik & Enerji Etkin Yapı Tasarımı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık Bölümü & İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri (TR ve İNG) tarafından ortak düzenlenen İç Mimarlık Söyleşileri’nin on ikincisi “Sürdürülebilirlik & Enerji Etkin Yapı Tasarımı” başlığı ile gerçekleştirildi.


Sürdürülebilirlik ve etkin enerji kullanımı anlayışını yapıların tasarımı üzerinden ortaya koymayı amaçlayan söyleşi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Şule Karaaslan ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce) Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. İbrahim Erol’un konuşmacı olarak katılımı ile 27 Ekim 2022 Perşembe günü saat 14:00-15:00 saatleri arasında K Blok (Gelişim Tower) Firnas Oditoryumu’nda gerçekleşti. Söyleşiye, İç Mimarlık Bölümü ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerinin (TR ve İNG) çeşitli derslerinden yüz elliye yakın öğrenci katılım gösterdi.

Sürdürülebilirlik Temalı Projelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Söyleşi, Prof. Dr. H. Şule Karaaslan’ın sürdürülebilirlik kavramının tanımını yapması ile başladı. Ardından sürdürülebilir mimari tasarım özelliklerini görseller ile destekleyerek detaylıca açıkladı. Ayrıca, öğrencilerin projelerinde “sürdürülebilirlik” temasını uygularken dikkat etmeleri gereken noktalara değindi. Prof. Dr. H. Şule Karaaslan’ın sunumunda; Aktif Sistemlere, Pasif Sistemlere, Dolaylı Isı Kazanım Sistemlerine, Masif Depolayıcı Duvarlara (Trombe Duvar), Isı Depolayıcı Su Duvarlara, Çatı Havuzu Sistemlerine, İzole Edilmiş Kazanç Sistemlerine, Termosifon Sistemlerine, Sürdürülebilir – Yenilenebilir Malzemelere, Doğal Havalandırmaya, Aeratör Sistemlere, Labirent Sistemlere, Güneş ve Rüzgar Enerjisi Kullanılarak Oluşturulan Bacalar ve Baca Etkili Doğal Havalandırmalara, Çağdaş Yöntemlerle Oluşturulan Rüzgar Bacalarına, Rüzgar Şapka veya Kepçelerine, Tam Otomatik veya Ayarlanabilir Elemanlarla Havalandırma Sağlayan Rüzgar Bacalarına, Doğal Aydınlatma ve Peyzaj Alanlarında Sulama Sistemlerine değinildi.

Yeşil Bina Sertifikalandırma Sistemleri

Söyleşinin ikinci bölümünde Öğr. Gör. İbrahim Erol, Çevresel, Sosyal, Ekonomik Sürdürülebilirlik kavramlarının tanımlarını yaptıktan sonra Yeşil Bina Sertifikalandırma sistemlerine değindi. Bu dönem 4. Sınıf öğrencilerinin projelerinde “sürdürülebilirlik” teması belirlendiği için sunumunda yeşil bina sertifikasyon sistemleri üzerinde durarak, bir yapının sürdürülebilirliğinin ölçümüyle ilgili parametrelerini öğrencilerle paylaştı. İstanbul’daki yapı örnekleri üzerinden konu anlatımını pekiştirdi. Öğr. Gör. İbrahim Erol sunumunda, Çevresel, Sosyal, Ekonomik Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Tasarım, Sürdürülebilir Mimari Tasarım: o Sürdürülebilir mimari form ve biçimler, Doğa ve insan sağlığı ile uyumlu malzeme kullanımı o Yenilenebilir kaynaklara dayalı bir enerji tüketimi, Tasarım ve Yapım aşamasında ekonomik planlama ve uygulama, Yeşil Bina Sertifikalandırma Sistemleri, LEED Değerlendirme Kriterleri, LEED v3-2009 Değerlendirme Kriterleri Puan Dağılımı, Maslak Bölgesi’ndeki LEED Sertifikalı Binalar, Maslak Bölgesi’ndeki LEED C+S (Bina ve Kabuk) ve son olarak Sertifikalı Ofis Binaları konularına değindi.

Tasarımların Sürdürülebilirliğe Etkisini Daha İyi Kavranacak

Öğr. Gör. İbrahim Erol, Sürdürülebilirlik ve Enerji Etkin Yapı Tasarımının bir iç mimarlık öğrencisi için oldukça önemli olduğunu ve bu nedenle yeni akademik yılda İç Mimarlık Söyleşileri’ne bu konuyla devam edilmesinin oldukça önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin bu bilgiler doğrultusunda kendi projelerini notlandırabileceklerini ve daha da önemlisi, tasarımlarının sürdürülebilirliğe etkisini daha iyi kavrayabileceklerini vurguladı. Son olarak, katkıları için Prof. Dr. H. Şule Karaaslan’a, söyleşiye katılan tüm öğretim elemanlarına ve öğrencilere teşekkürlerini iletti.