Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)








 Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin, Uluslararası Zanaattan Sanata Kongre ve Sergisi’ne İki Bildiri Sunumu ve Bir Fotoğraf Çalışması İle Katıldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin ’Uluslararası Zanaattan Sanata Kongre ve Jürili Karma Sergisi 2021’e, “Mekan Tasarımında Görsel Algı Unsurlarının Bir Müze Örneği Üzerinden İrdelenmesi’’ ve ‘’Plastik Sanatların Sunumu Bağlamında Mimari Tasarım Prensiplerinin İncelenmesi’’ başlıklı iki farklı bildirisiyle katıldı. Sempozyum kapsamında gerçekleşen karma sergiye ise ‘’Sade’’ ismini verdiği fotoğraf çalışmasıyla katıldı.


Kongre ve serginin amaçlarından bazılarının, zanaat, Sanat ve Tasarım alanlarındaki yeni gelişmeleri incelemek ve sunmak, zanaat, Sanat ve Tasarım alanlarıyla ilgili disiplinler arası çalışmaları, araştırmaları ve projeleri teşvik edecek çalışmaları uluslararası düzeyde tanıtmak ve zanaat, Sanat ve Tasarım alanlarında icra edilen çalışma ve ürünlerin ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve kurumsal tanınırlığın artmasına katkıda bulunmak olan kongre ve serginin açılışı, Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde 14 Aralık 2021 saat 14.00’te yapıldı. Çok disiplinli olan kongreye zanaat, sanat ve tasarım kapsamında;  Mühendislik, Güzel Sanatlar, Eğitim Bilimleri, Sosyal Bilimler, İletişim, Mimarlık ve Tasarım,  İnovatif Tasarım ve Üretim konu başlıklarında bildiriler kabul edilmiştir. Uşak Üniversitesi tarafından, Antalya AKEV Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi ile ortaklaşa olarak 14-16 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleşti.

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin, sempozyuma ‘’Mekan Tasarımında Görsel Algı Unsurlarının Bir Müze Örneği Üzerinden İrdelenmesi’’ ve ‘’Plastik Sanatların Sunumu Bağlamında Mimari Tasarım Prensiplerinin İncelenmesi’’ başlıklı iki farklı bildirisiyle katıldı. Sempozyum kapsamında gerçekleşen karma sergiye ise ‘’Sade’’ ismini verdiği fotoğraf çalışmasıyla katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’in kongre ve sergi ile ilgili görüşleri;

“Günümüzde sunulan eserlerin artık sergilenmekle kalmayarak, sunumun kendisi de bir sanat eseri haline geldiğini düşünmekteyim. Bu değişim, sanatın ne olduğunu ve tasarımın ne olduğunu sorgulamanıza neden olmaktadır. Özellikle son dönem işlerinde sergi tasarımı bilinçli olarak tasarlanmıştır. İlk çalışmamda, plastik sanatlardaki sunum türleri ve bunların sergi oluşturma fikriyle nasıl oluşturulacağı üzerinde durdum ve farklı ebatlardaki örnekler üzerinden örneklendirerek bu konuyu irdelemeyi amaçladım. Sergi tasarımında deneyim ve etkileşimin nasıl özgün sonuçlar ürettiğini ortaya çıkarmayı amaçlayan bu çalışmam dolayısıyla sunumu farklı türlere ayırmak, eserin çok boyutlu olarak değerlendirilmesini ve hedef kitleye daha iyi sunulmasını kolaylaştırmakla kalmayacağını, aynı zamanda serginin türünü yani okunma amacını da daha iyi anlaşılmasına neden olacağını düşünmekteyim.

İkinci çalışmamda ise müze yapılarının mekânsal parametrelerine odaklanarak müzede sergilenen eserlerin yanı sıra mekânsal algı ve yorumlamayı etkileyen tasarım bileşenlerini incelemeyi amaçladım. Ziyaretçilerin görsel algı deneyimi de çağdaş müzeciliğin eğitsel işlevinde önemli bir faktördür ve bu alanlar da toplumsal ilgi çekmekle birlikte; ziyaretçileri için bilişsel bir süreç yaratmayı hedeflemektedir. Çalışma için belirlediğim yapı Moskova'da kültür merkezine dönüştürülmüş eski bir fabrikadır. Kısaca, seçilen yapının okunmasıyla belirlenen çerçevede, görsel algının önemli bir yer tuttuğu algısal deneyimin temel ve ek mekânsal bileşenlerini, sergileme kavramının tarihi ile birlikte değerlendirmeye çalıştım.

Benimle birlikte 69 bildiri ve 134 eserin yer aldığı kongrede; emeği geçen, destek olan tüm üniversitelere, kuruluşlara ve katılımcılara teşekkürlerimi sunarım.“

Öğretim elemanımız Dr. Öğr. Üyesi Cansın İlayda Çetin’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Sergi


Sergi 2