Krizler ve Dönüşümler Çağında Mekânsal Araştırmalar
Kitap Bölümü Çağrısı
Dünya bir geçiş sürecinde ve küresel değişimler somut, görünür ve ölçülebilir halde karşımızda duruyor. Yüzleşmek zorunda olduğumuz iklim değişikliği, göç, demografik değişim, artan sosyal eşitsizlik, ekonomik dengesizlik veya yaşam ve çalışma ortamlarının dijitalleşmesi gibi büyük zorluklar, farklı mekânsal ölçeklerde çeşitli dönüşüm süreçlerini tetikliyor ve sosyal etkileşimleri değiştiriyor. Fiziksel alandaki (altyapılar, binalar, flora ve fauna gibi) değişiklikler ile sosyo-kültürel alandaki (paydaşlar, kurumlar, politika) değişiklikler devamlı olarak birbirini tetikliyor.
Doğanın evrimsel süreçlerine insan müdahalesinin olağanüstü bir seviyede yükseldiği bir dönemi temsil eden Antroposen çağında insan yapımı dünya ile doğa kanunlarının karmaşık bir kavşağında bulunuyoruz. Saygın bilim çevreleri tarafından tanınan bu yeni çağda, çevresel, toplumsal ve kültürel dinamiklerin etkileşiminde ortaya çıkan yeni gerçeklikleri anlamanın ve onlarla yaşamımızı sürdürebilmenin yollarını arıyoruz.
Bu kritik dönemde, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri (TR & İNG) olarak mekânsal araştırmaların önemine ve bu alandaki potansiyel katkıların çeşitliliğine dikkat çekmek istiyoruz. "Krizler ve Dönüşümler Çağında Mekânsal Çalışmalar" adlı kitap, çağımızda yaşanan dönüşüm süreçlerini daha iyi anlamak ve sürdürülebilir çözümler üretebilmek amacıyla disiplinler arası bir perspektife odaklanmaktadır.
Bu kitap, üründen iç mekân tasarımına, mimarlıktan çevre düzenlemesine ve şehir planlamasına kadar geniş bir yelpazede mekânsal çalışmalara odaklanacaktır. Ancak biz, bu kitabın gücünü, farklı disiplinlerden katkılarda bulunan çeşitli akademisyenlerin bir araya gelmesinden alacağına inanıyoruz. Mühendislerden antropologlara, ekologlardan sosyologlara kadar her disiplinden uzmanları, mekânsal dönüşüm süreçlerinin ele alındığı bu projeye katılmaya davet ediyoruz.
Üniversitemizin bütün fakültelerinde görev yapan siz değerli akademisyenlerimizi bu projede yer almaya davet ediyoruz. Küresel sorunların ve potansiyel çözüm önerilerinin ele alınacağı kitabımıza her uzmanlık alanından gelecek katkının, zengin bir çeşitlilik sunarak çok yönlü bir perspektif ortaya koyacağına inanıyoruz. Mekânsal dönüşüm süreçleri içerisinde iklim değişikliği, kentsel dönüşüm, sürdürülebilirlik, teknolojik ilerlemeler gibi konuları ele alacak olan kitabımız, hem akademik dünyada hem de pratiğe dönük olarak önemli bir kaynak oluşturacaktır.
Bu konulardaki uzmanlık alanını, araştırmasını veya deneyimini paylaşarak, mekânsal dönüşüm süreçlerini anlamamıza ve yaşanabilir bir dünyanın temellerini atma arzumuza ortak olmak isteyen değerli akademisyenlerimizin pheidari@gelisim.edu.tr ve
etatlisu@gelisim.edu.tr adreslerine konu başlığı "Kitap Katkısı" ile bir e-posta göndererek bizimle iletişime geçmesini bekliyoruz. Kitabımızın yayın şartlarına ve kitap ilgili bilgilere
bağlantıya tıklayarak ulaşabilir, aklınızdaki bütün soruları e-posta adresinden sorabilirsiniz.
Katkıda bulunan her disiplinden akademisyenin, bu kitabın, krizler ve dönüşüm çağında mekânsal çalışmalar konusundaki ufuk açıcı bakış açılarına zenginlik katacağını biliyoruz.
Değerli katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz.
Krizler ve Dönüşümler Çağında Mekansal Araştırmalar Kitap Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları