Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 “Hatırlama Aracı Olarak Bir Bellek Mekân: Hafıza 15 Temmuz Müzesi”


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Hatırlama Aracı Olarak Bir Bellek Mekân: Hafıza 15 Temmuz Müzesi” söyleşisi online olarak gerçekleşti.


 İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Hatırlama Aracı Olarak Bir Bellek Mekân: Hafıza 15 Temmuz Müzesi” başlığı ile Öğr. Gör. Büşra Babacan’ın konuşmacı olarak katılımı ve Dr. Öğr. Üyesi Adem Özer’in moderatörlüğünü yaptığı etkinlik 15 Temmuz 2023 Cumartesi günü, 16.00- 17.00 saatleri arasında, Google Meet platformu üzerinden gerçekleştirildi.
 
Etkinlik, Dr. Öğr. Üyesi Adem Özer’in günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla başladı. Dr. Öğr. Üyesi Adem Özer konuşmasında, 15 Temmuz 2016 günü darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Türkiye’nin, milleti ve devletiyle omuz omuza verdiği direniş ve mücadeleyle tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade etti ve dünyada örneği olmayan bir ruh halini ve demokrasi bilincini ortaya koyduğuna dikkat çekti. Özer konuşmasının ardından sunumunu gerçekleştirmesi için sözü Öğr. Gör. Büşra Babacan’a bıraktı.

Müze, 15 Temmuz'u unutmamak, ders çıkarmak adına önem taşımaktadır”


Öğr. Gör.  Büşra Babacan’ın sunumu, Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nin açılışı, amacı ve hedeflerinden bahsetmesi ile başladı. Ardından müzenin toplum için öneminden, toplumsal bellek, anıların canlı tutulması, kültürel miras konularına değinildi. Bellek mekân kavramının tanımını yapan Babacan, günümüzde toplumsal belleğinin bir parçası haline gelen ve toplumun bir kısmında ortak hisler uyandıran, anıları canlandıran yaşam alanları – bellek mekânlarının, içerdiği sembolik değerlerden ötürü toplumsal içerikleri barındırdığını ve geleceğe aktardığını ifade etti. Babacan konuşmasında, “mekânsal bellek kavramı” olarak “hüzün turizmi” başlığında; “yüzleşme-anlama”, “bağ kurma” ve “kabul etme” süreçlerine değindi. Konu ile ilgili olarak farklı örnekleri de inceledikten sonra Hafıza 15 Temmuz Müzesi’ni detaylı olarak ele alan Babacan, müze mekânının fiziksel özelliklerine değindikten sonra müzede sergilenen nesneleri ve anlamlarını kısaca açıkladı. Babacan, müzenin ziyaretçilere etkisinden ve müze hakkında ziyaretçilerin yaptığı yorumlardan bahsederek sunumunu sonlandırdı.
Söyleşiye Katılım Yoğundu
 Söyleşiye, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sezgin Savaş, Öğr. Gör. Minel Kurtuluş, Öğr. Gör. Serenay İnceoğlu, Öğr. Gör. Esra Büyükemir Karagöz, Arş. Gör. Ayten Bengisu Cansever, Arş. Gör. Büşra Kamacıoğlu, Arş. Gör. Başak lale, Arş. Gör. Ceren İren, Arş. Gör. Dilara Mataracı, Arş. Gör. Eda Çekemci, Arş. Gör. Eliz Mutlu, Arş. Gör. Emel Çirişoğlu, Arş. Gör. Merve Karadaban, Arş. Gör. Mustafa Dallı, Arş. Gör. Tuğçe Öztürk dinleyici olarak katıldı.