Arş. Gör. Başak Lâle tez çalışmasında, geleneksel kent morfolojisin odak noktaları olan “çıkmaz sokak” oluşumunun, konut ve konut kullanıcısı üzerinden değişimini detaylı bir biçimde ele alıyor. Mimarlık/iç mimarlık tarihi ve kuramı üzerinde çalışmaları bulunan ve yüksek lisans araştırmalarından itibaren bu alana yönelen Lale, yüksek lisans programı dâhilinde yürüttüğü ve Ankara’yı konu alan saha çalışmasını bu kez farklı bir alanda, İstanbul üzerinden yürütmeyi planlıyor. Hacettepe Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Duygu Koca (Tez Danışmanı) ve Doç. Dr. Emre Demirel’in, Başkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden, Doç. Dr. Umut Şumnu’nun jüri üyeleri olarak yer aldığı komitede, Arş. Gör. Başak Lale; çalışmasının, saha ve arşiv verilerini, netleşen argümanını ve izlencesini sunarken aynı zamanda bir sonraki komiteye kadar tamamlanması öngörülen sürece dair de referanslar verdi.
“Mimarlık/İç Mimarlık ve Kentsel Planlama disiplinlerinin kesişiminde bir ara mekân…”
Arş. Gör. Başak Lâle’nin çalışmasına aldığı geri dönüşler hakkındaki yorumları ise şu şekilde:
“Çalışmaktan keyif aldığım mimarlık ve iç mimarlık tarihi alanında sadece bir mekânsal analiz yürütmeyip, aynı zamanda konuyu sosyo-kültürel boyutta da ele alacak olmak ve tüm bunları yazında ele alınmamış bir noktadan analiz etmek benim için çok değerli. Değerli hocalarımın komite kapsamında destekleyici, yönlendirici yorumları beni oldukça motive etti. Her birine saygılarımı sunar, önerileri için teşekkür ederim.”
Tez jürisinin değerli üyeleri Doç. Dr. Duygu Koca, Doç. Dr. Emre Demirel ve Doç. Dr. Umut Şumnu’ya gösterdikleri değerleri yorumları ve öncülükleri için teşekkür eder, Arş. Gör. Başak Lale’yi tebrik ederiz.