Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 Arş. Gör. Gökçe Uzgören, Erasmus University Rotterdam Tarafından Verilen Eğitimi Tamamlayarak Sertifika Aldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören, Erasmus University Rotterdam tarafından verilen “Studying Cities: Social Science Methods for Urban Research” başlıklı eğitimi tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Arş. Gör. Gökçe Uzgören, Erasmus University Rotterdam, Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) tarafından verilen “Studying Cities: Social Science Methods for Urban Research” başlıklı eğitimi tamamladı. 16 Nisan 2021-20 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşen beş haftalık eğitim süresince her haftanın sonunda yapılan kısa sınavları ve beşinci hafta sunulan final çalışmasını başarı ile tamamlayan Arş. Gör. Gökçe Uzgören sertifika almaya hak kazandı.

Bilimsel çalışmalarda araştırma döngüsünün farklı adımlarına ilişkin bilgi edinme ve gelecek araştırmalara bir temel oluşturmayı  amaçlayan eğitim Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) araştırmacılarından Jan Fransen, Laura Neijenhuis, Dorcas Nthoki, Rick Wolff ve Maria Zwanenburg tarafından çevrimiçi ortamda verildi.

Arş. Gör. Gökçe Uzgören eğitim ile ilgili düşüncelerini şu şekilde paylaştı:

“Bilimsel çalışmalarda benimseyeceğimiz yöntemin belirlenmesi çoğu araştırmacı için çok kritik bir nokta. Çünkü doğru yöntemi belirledikten sonra yaptığınız araştırmayı yönetmek ve tamamlamak oldukça kolaylaşıyor. Doktora çalışmamda kullanmayı planladığım karma yöntem için ise hem nitel hem nicel araştırma yöntemlerini öğrenmek son derece önemliydi. Bu nedenle bu eğitime katılarak eksikliklerimi gidermeyi amaçladım ve çok yararını gördüğümü söyleyebilirim. Hem beş hafta sürmesi, hem her haftanın sonunda quiz yapılıyor olması bir miktar zorlasa da, kent çalışmalarında araştırma yöntemlerine ilişkin böyle bir sertifika aldığım için çok mutluyum. Ayrıca eğitimin son haftasında eğitime katılan diğer araştırmacıların çalışmalarını inceleme ve değerlendirme gibi bir çalışma da yapılıyor. Bu da çok farklı ülkelerdeki güncel araştırmalara dair bilgi sahibi olmamı sağladı. Pandemi sürecinin sağladığı avantajlardan biri de dünyanın bir ucundaki üniversitelerden, böylesine donanımlı araştırmacılardan çevrimiçi eğitim alabilme fırsatı sunması. Bu fırsatları değerlendirmek de bizim elimizde.”

Beş haftalık eğitimin konu başlıkları ve kazandırdığı yetkinlikler şu şekildedir:

  1. Hafta-Araştırma Konusu:
  • Problem tanımı için gerekli olan kriterler, araştırma tasarımının ana bileşenleri ve iyi bir araştırma sorusunun nasıl formüle edileceği konusunda anlayış kazanmak,
  • Bilimsel araştırma yürütürken söz konusu kriterlere göre araştırma sorularının kalitesini değerlendirmek için araçlar geliştirmek.
  • QUIZ

  1. Hafta-Kavramsal Çerçeve ve Operasyonelleştirme:
  • Operasyonelleştirmenin, teoriyi ampirik araştırmaya nasıl dönüştürdüğünü kavramak,
  • Araştırma sorusunu kavramsal çerçeveye ve bu çerçevenin karmaşık kavramlarını ölçülebilir (kesin) göstergelere dönüştürmek,
  • Operasyonelleştirme süreçlerinde yapılan en yaygın hataları kavramak.
  • QUIZ

  1. Hafta-Araştırma Stratejileri:
  • Deneysel araştırmadaki olası stratejiler veya yaklaşımlar hakkında daha fazla bilgi edinmek,
  • Sosyal bilim araştırmalarındaki ana stratejiler olan anket, yarı-deney, vaka çalışması ve masa başı araştırma (mevcut büyük veri setleriyle çalışma) hakkında bilgi edinmek,
  • Bir araştırma sorusuyla ilgili olarak uygun yöntem ve teknikleri seçebilmek.

  1. Hafta-Nicel ve Nitel Veriler:
  • Veri toplamanın temelleri,
  • Birincil nicel veri toplama (anket) ve ikincil nicel veri toplama (mevcut büyük veri setleri),
  • Birincil (görüşmeler) ve ikincil (mevcut literatür) niteliksel veri toplama hakkında bilgi edinmek.
  • QUIZ

  1. Hafta-Nicel ve Nitel Analiz:
  • Farklı veri türlerini analiz edebilmek,
  • Tüm kurs boyunca edinilen bilgileri kapsayan final testi.
  • Final çalışması teslimi ve diğer araştırmacıların çalışmalarını değerlendirme.

gökçe uzgören sertifika

Arş. Gör. Gökçe Uzgören’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.