Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

İç Mimarlık








 Arş. Gör. Başak Lâle Docomomo Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları Xvıı 2021’de Poster Sunuşu Gerçekleştirdi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Başak Lâle, Docomomo Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları XVII 2021’de Poster Sunuşu gerçekleştirdi.


Docomomo Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, ilk kez 2004 yılında gerçekleştirilen “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” başlıklı Poster Sunuşları ile var olan literatürün sınırlarını aşarak modern mimarlığın daha iyi anlaşılması ve korunması yönünde etkin rol oynayacak geniş kapsamlı ve katılımlı bir belgeleme çalışmasını başlatmayı hedeflemiştir. Her yıl farklı bir ilde ve farklı üniversitelerin ev sahipliğinde düzenlenen Poster Sunuşları’nın on yedincisi 12-13 Kasım 2021 tarihlerinde COVID-19 pandemi koşulları nedeniyle çevrim içi olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin desteğiyle gerçekleştirildi.

Katılımcıların, 1920′ler ile 1980′ler arasında üretilmiş olan modern mimarlık örneklerine ilişkin yapı, yapı grubu veya yerleşimleri tanıtmaları beklenmiştir. Etkinliğin, 20. yüzyıl Türkiye mimarlığının bugüne kadar belgelenememiş olan örneklerine, özellikle de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentler dışındaki üretime dikkat çekmesi ve oluşacak yeni bakış açılarıyla dönem mimarlığının yeniden yorumlanacağı bir tartışma ortamı yaratması amaçlanmıştır.

Yoğun bir katılımla süreklilik kazanan Poster Sunuşları ile DOCOMOMO girişiminin hedeflediği belgeleme ve tescil çalışmasının yaygınlaştırılmasının yanı sıra, girişimin ülkemizdeki modern mimarlık mirasına dikkat çekmek amacının duyurulması ve geniş çevrelerce paylaşılması yönünde de önemli gelişme sağlanacağı umulmaktadır.

Arş. Gör. Başak LÂLE sunum ile ilgili kısaca şunları belirtti:

“Docomomo Türkiye’nin poster sunuşları etkinliğinde daha önce incelenmemiş bir mekanla var olmak benim için çok gurur verici. Etkinlik her yıl, tarihin arka planında kalmış ve araştırmalar tarafından günümüze kadar gerekli ilgiyi görmemiş yapıların, mekânsal analizlerinin ve toplumsal bellek üzerindeki etkilerinin analizlerine olanak sağlayan bir ortam yaratıyor. Böylelikle, devasa bir yapı envanteri oluşturuluyor ve geniş kitlelerle paylaşılıyor. Bu sayede, ele alınan yapılar özelinde atılacak restorasyon/renovasyon adımlarının oluruna dair referans belgeler de oluşturulmuş oluyor. İncelediğim Gençlik Parkı Göl Gazinosu yapısı da hem mekânsal özellikleri hem de dönemi içerisinde toplum üzerindeki etkisi ile yapı envanterine kazandırılmış önemli bir değer durumunda. Theo Leveau tasarımı mekân, 2. Ulusal Mimarlık Akımı’nın izlerini taşımasının yanı sıra, özgün özelliklerini faaliyet gösterdiği dönem içerisinde halkın belleğinde bıraktığı izlerle desteklemektedir. Gazino yapılarının, sadece mekânsal olarak özenle inşa edilmediği aynı zamanda halka adab-ı muaşeretin, giyim-kuşam adabının öğretildiği birer okul olarak da işlediği bir dönemde hayata geçirilen Göl Gazinosu su ile üst düzey ilişkisi ile de dönemin kurak kasaba görünümündeki Ankara’sının eğlence hayatını yönlendirmiştir. Etkinlik için Docomomo Türkiye ekibine çok teşekkürler.”

Arş. Gör. Başak LÂLE’yi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

arşgörbaşak