Zoom platformu üzerinden gerçekleşen ve bir saat süren söyleşinin moderatörlüğünü Arş.Gör. Zeynep Abacı gerçekleştirdi.
Arş. Gör. Zeynep Abacı’nın giriş konuşmasıyla başlayan oturum, Yücelen’e yönelttiği sorularla devam etti. Öncelikli olarak söyleşi içeriğinden bahsederek sözlerine başladı. Ardından sürdürülebilirlik kavramı ile yolunun nasıl kesiştiğini anlattıktan sonra eğitim hayatından ve kariyerinden bahsetti. Reklamcılık eğitimi alırken moda konusunda çalışmaya karar verme sürecini anlattı. Ardından kendi markasını kurma sürecinden ve sürdürülebilirlik kavramının sektördeki yansımalarını anlattı.Bu konudaki olumsuzluklardan ve değişmesi gereken unsurlardan bahsetti. Ardından sürdürülebilirlik kavramını şu sözlerle tanımladı:
“Zaman içerisinde birçok şekilde tanımlanan bir kavram. Fakat bu ilk tanımda yer alan ihtiyaç kelimesi aslında bize bir yol göstericidir. Zaten ihtiyacımız olmayan ama ihtiyacımız gibi hissettirildiğimiz, olmazsa eksik hissettirecek bir sistem sonunda bugünkü ihtiyacımızdan çok daha fazla bir üretim ve tüketim çılgınlığına büründük. Sonsuz bir batak. Bu sebeple var olan üretim şeklinin devamlılığından ziyade ihtiyaç karşılama, gerçekten neye ihtiyacımız olduğunun belirlenmesi daha doğru bir çıkış noktası. Bu tespitin yapılmasından sonra ihtiyaç olan şeylerin üretiminin dediğiniz gibi devamlılığını sağlarken her türlü kaynağı koruyabilmek, geleceğe aktarabilmek, gelecekten çalmadan bugün var olabilmek.”
Sürdürülebilirlik tanımının ardından, sürdürülebilirlik ve modayı üretim, tüketim ve tüketim uğruna canlılara verilen zararlar üzerinden ele aldıktan sonra modanın sürdürülebilir olması için tüketicinin ve üreticinin üzerine düşen sorumluluklardan bahsetti. Daha sonra tasarım festivalinin ana temasını oluşturan dijitalizmin modaya etkisini şu sözlerle ifade etti:
"Dijitalleşmenin moda sektöründeki avantajlarını düşündüğümüzde teknolojik gelişmelerin yansımalarına bakmamız gerekir. Örneğin yeni gelişen teknolojiyle daha az atık çıkaran kesim makinelerinin kullanımı daha sürdürülebilir bir moda anlayışı için önemli bir adımdır. Daha az atık, kaynakları koruyabileceğimiz daha fazla güç anlamına gelir.”
Son olarak da moda sektöründe dijitalleşme hareketini yeterliliği ile ilgili konuştuktan sonra katılımcıların sorularının da yanıtlanması ile oturum sona erdi. Öğr. Gör. Gizem Yücelen’e ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz.