Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Grafik Tasarımı








 Grafik Tasarımı Bölümü Öğrencimiz Berk Öncü ‘Dünya Sanat Günü’ Kapsamında Düzenlenen Jürili Sanal Sergiye Katıldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencimiz Berk Öncü, Trakya Üniversitesi ve Uluslararası Ressam Dayanışması Derneği’nin düzenlemiş olduğu ‘Dünya Sanat Günü’ne özel jürili sanal sergiye seçildi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencisi Berk Öncü’nün, Trakya Üniversitesi ve Uluslararası Ressam Dayanışması Derneğinin düzenlemiş olduğu ‘Dünya Sanat Günü’ne özel jürili sanal sergiye seçilmesi üzerine öğrencimizle bir röportaj gerçekleştirdik. 

 


 

-Merhaba Berk öncelikle kısaca kendinden bahseder misin?

 

1999 yılı İstanbul doğumluyum, 22 yaşındayım. Teknik lisede Grafik Tasarım ve Fotoğrafçılık bölümü okuyarak mezun oldum. Mesleğimle ilgili kendimi geliştirmek istediğimden dolayı akademik hayatımı İstanbul Gelişim Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü’nde sürdürmekteyim. Grafik Tasarımı alanının tasarım boyutunu hayat felsefesi olarak benimseyen birisi olarak eserlerimin tasarım, araştırma, üretim ve baskı aşamalarını titizlikte tamamlayıp özgün ve yalın eserler çıkarma hedefiyle çalışmalarımı üretmekteyim. Kendimi sürekli geliştirmek adına farklı disiplinler ve sanat akımları üzerine araştırmalar yapmaktayım. Deneysel tasarım tarzına yoğunlaşan biri olarak farklı sanat akımlarını bir arada veya tek düze kullanarak deneysel dijital kolajlar, illüstrasyonlar yapmaktayım. Çeşitli sergi, bienaller ve tasarım yarışmalarına, üniversite ortamında yapılan sosyal sorumluluk projeleri ve gönüllülük projelerine aktif katılım sağlayarak kişisel portfolyomu geliştirmekteyim.

 

-Trakya Üniversitesi ve Uluslararası Ressam Dayanışması Derneğinin düzenlemiş olduğu Dünya Sanat Günü’ne özel jürili sanal sergiye seçildiğini biliyoruz. Öncelikle tebrik ederiz. 54 Ülkeden 309 akademisyen ve sanatçının çalışmalarının yer aldığı bu sergide yer almak sana ne hissettirdi?

 

Öğrenci olarak mesleklerinde deneyimli yurt içi ve yurt dışındaki görsel sanatlar alanında ustalaşmış kişilerle beraber çalışmamın sergilenmesi, almış olduğum eğitimin ve bunun yanında bölümümdeki çabalarımın meyvesi olarak bana çok onur verdi. Aldığım bu başarı, çeşitli sergi ve etkinliklere daha fazla katılım sağlamama ışık tutacaktır.

 

-Sergi hakkında biraz bilgi verebilir misin? Hangi platformdan ne kadar süreyle izlenebilir?


Sergi, değerli Trakya Üniversitesi ve Uluslararası Ressam Dayanışması Derneğinin ortaklaşa düzenlemiş olduğu 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nün anlam ve önemine ışık tutacak, çeşitli görsel sanatlar alanında sanatçılar ile genç cevherlerin ortaya çıkmasını sağlayacak bir oluşum olarak düzenlenmiştir. Günümüz şartlarıyla beraber sergi online ortamda Youtube platformunda açılmış olup sanatseverlerin beğenisine sunulmuştur. Sergi Youtube platformunda kalıcı olarak tutulup Youtube arama çubuğuna DÜNYA SANAT GÜNÜ WORLD ART DAY URD-TRAKYA ÜNİVERSİTESİ 54 COUNTRY 309 ARTİST yazılarak erişilebilmektedir.

-Sergi için hazırlanma sürecin nasıldı ve sergilenen eserini Dünya Sanat Günü’ne özel olarak mı ürettin?

 

Pandemi döneminde eğitimin online olarak devam etmesinden dolayı zamanı değerlendirmek adına sürdürdüğüm çalışmamın, böyle değerli bir platformun içinde yer alabilmek için üzerinde titizlikle durarak sergiye hazırladım.

 

-Sergide yer alan çalışmanın kavramsal çerçevesi ve teknik özellikleri hakkında bizi bilgilendirir misin?

 

Eserim elle çizim üzerine dijital boyama tekniğiyle yapılmıştır. Konu bütünlüğü olarak sürrealist bir yaklaşımla yapılan hayvan ve insan temalı illüstrasyon çalışmasıdır. Boyutları ise 50 x 70 cm olarak çalışılmıştır.

 

-Serginin genel yapısına baktığımız zaman birbirinden farklı teknikle üretilmiş farklı sanat disiplinlerinin örneklerini görüyoruz. Böyle kapsayıcı bir projede yer almayı, diğer sanat disiplinleriyle tanışmak açısından önemli buluyor musun?

 

Aralarında katılımcı olarak bulunduğum, akademiysen ve sanatçıların eserlerini incelediğimde; tasarım alanında ufkumu açan renk, biçim, kompozisyon, tipografi ve plastik sanatlar alanında yapılan çalışmaları gördüm. Bu çalışmalar kendi yapmış olduğum çalışmalara farklı tarzda yorumlar getirmemi sağladı.

 

-Son olarak hem kendi bölümündeki arkadaşlarına hem de tüm Grafik Tasarım Bölümü öğrencilerine iletmek istediğin bir mesaj var mı?

 

Öncelikle farklı temalardaki sergi yarışma vs. gibi etkinliklere katılımcı olmanın değerini anlayan bir kişi olarak bölüm arkadaşlarıma bu tarz etkinliklere katılmalarını ve kendileri açısından sanata, tasarıma bakış açılarını genişletecek ve farklı görüş açılarını deneyimlemiş olacakları etkinlikleri kaçırmamalarını tavsiye ederim. Bizlere eğiten ve yol gösteren İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü hocalarıma teşekkür ederim.

 

Sevgili öğrencimiz Berk Öncü’ye teşekkür eder başarılarının devamını dileriz.

 

Sergiyi buradan izleyebilirsiniz.




Hazırlayan: Arş. Gör. Zeynep Abacı