Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Güzel Sanatlar Fakültesi - gsf@gelisim.edu.tr

Grafik Tasarımı








 Arş. Gör. Dilara Mataracı Tez İzleme Komitesinden Başarıyla Geçti


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Grafik Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi Dilara Mataracı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Temel Sanat Eğitimi Bölümü, Sanatta Yeterlik ikinci tez izleme komitesinden başarıyla geçti.


2022 - 2023 Eğitim Öğretim yılı Güz Döneminde Sanatta Yeterlik tez izleme komitesinin ilkinden başarıyla geçen Arş. Gör. Dilara Mataracı, tez izleme komitesinin ikinci aşamasından da başarıyla geçti. Danışmanlığını Prof. Dr. Caner Karavit’in yaptığı eser metni çalışmasını değerlendirmek üzere Prof. Y. Hakan Gürsoytrak ve Dr. Öğr. Üyesi Can Aytekin jüride yer aldı.

Tez izleme komitesinde,  “Resim Sanatında Bulut İmgesinin Kompozisyonel Örgütlenmesi Üzerine Analiz” başlıklı tezin, ikinci ve üçüncü kısımları üzerine yapılan araştırmalar ve bu süreçte karşılaşılan zorluklardan bahsedildiğini belirten Mataracı, çalışmanın ikinci bölümünü kapsayan “Bulut İmgesinin İnsan Psikolojisi Üzerinde Etkileri” başlığı altında aşağıdaki çıkarımlarda bulundu. 

Arş. Gör. Dilara Mataracı, bulut çeşitlerinin meteorolojik veriler göz önünde bulundurularak insan psikolojisi ve davranış biçimleri üzerine etkilerini araştırdığını ve resim sanatında bulut imgesinin pitoresk bir öğe olarak ele alınış sebeplerini irdelediğini belirtti. Sanat tarihinden Claude Lorrain ve Nicolas Poussin gibi sanatçıların çalışmalarında alegorik ya da gündelik hayattan sahnelerde tasvir edilmiş bulut imgelerinin psikolojik ve üslupsal farklılıklarını değerlendiren Mataracı, daha sonra bulut tasvirlerini üretiminin merkezine alan John Constable, J. M. W. Turner ve Ruisdael gibi sanatçıların çalışmalarını, yaşadıkları coğrafyalara ve dönemin meteorolojik çıktılarına bakarak gerçeklikle tutarlılıklarını incelediğini vurguladı. 

Çalışmanın üçüncü bölümü olan “Gökyüzü Paleti” isimli başlıkta ise Sanat Kuramcısı John Ruskin ve Goethe’nin bulut gözlemlerinden yola çıkarak inceleme yapan Mataracı, bulutların çeşitlerine ve günün belli saatlerine göre kullanılmış renk paleti ve çeşitliliğini yine John Constable, J. M. W. Turner ve Ruisdael’in resimleri üzerinden incelediğini dile getirdi. 

Arş. Gör. Dilara Mataracı’yı tez izleme komitesindeki başarısından dolayı tebrik eder, akademik alanda başarılarının devamını dileriz.