STAJ SÜRECİ VE STAJ YERİ HAKKINDA
Öğrenimleri devam eden öğrencilerin stajlarını yaz aylarında yapmaları esastır.
Staj yapılacak işletmenin otel, restoran gibi yiyecek içecek hizmeti sunan bir işletme olması gerekmektedir. Kaşesinde de yiyecek içecek hizmeti sunan bir işletme olduğu yazmalıdır. Kaşeyle staj yapılan yerin uyuşması gerekmektedir. Kaşede mutlaka yiyecek içecek işletmesi yazmıyorsa, staj başvuru formu ile birlikte işletmeden yiyecek içecek hizmeti verdiğine dair bir belge getirilmesi gerekmektedir.
Öğrencilerin stajlarını yapabileceği yerler arasında;
-
yiyecek- içecek işletmeleri,
-
otel mutfakları (3, 4 ve 5 yıldızlı oteller)
-
endüstriyel mutfaklar,
-
turizm işletmesi belgeli ve belediye belgeli tesislerin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri,
-
yolcu gemilerinin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri,
-
hava yolu ikram hizmeti sunan işletmeler,
-
catering işletmeleri ve öğrencilerin talebi doğrultusunda Staj Komisyon Başkanı tarafından uygun görülen diğer işletmeler yer almaktadır.
Staj mutlaka işletmenin mutfak ya da yönetim birimlerinde yapılmalıdır. Kuryelik, ofisboyluk, karşılama personeli, rezervasyon elemanlığı gibi işler kabul edilmeyecektir.
Staj evrakı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Staj Komisyonu üyeleri tarafından incelenir. Gerek duyulması halinde komisyon üyesi, stajıyla ilgili olarak öğrencinin kendisi ile mülakat yapabilir veya defterin yeniden yazılmasını talep edebilir.
Değerlendirme sonuçları Öğrenci İşleri Birimi tarafından “Geçti” (G) ya da “Kaldı” (K) olarak öğrencilerin transkriptlerine işlenir. Staj sonucunun transkriptlere işlenme süresi ortalama 2 aydır.
Öğrencinin stajdan başarısız bulunması halinde, staj aynı koşullarla tekrar edilir.
Staj dosyasında yer alan bilgiler eksiksiz bir biçimde doldurulmalıdır. Staj dosyasının her sayfası imzalatılmalı ve mühürletilmelidir. İmzalatılmamış ve mühürletilmemiş raporların geçersiz olduğu unutulmamalıdır.
STAJ TARİHLERİ
Stajdan başka dersi kalmamış mezun durumundaki öğrenciler stajlarına eğitim-öğretim dönemleri içerisinde de başlayabilirler.
Staj başlama tarihi her ayın belirli günleri olacak şekilde Bölüm Staj Komisyonunca belirlenmiştir. Bu tarihler:
-
Başlangıç: 30 Haziran Bitiş: 4 Ağustos 2025 (30 Gün)
-
Başlangıç: 7 Temmuz Bitiş: 11 Ağustos 2025 (30 Gün)
-
Başlangıç: 14 Temmuz Bitiş: 18 Ağustos 2025 (30 Gün)
-
Başlangıç: 21 Temmuz Bitiş: 23 Ağustos 2025 (30 Gün)
-
Başlangıç: 28 Temmuz Bitiş: 1 Eylül 2025 (30 Gün)
-
Başlangıç: 4 Ağustos Bitiş: 8 Eylül 2025 (30 Gün)
-
Başlangıç: 5 Ağustos Bitiş: 9 Eylül (30 Gün)
-
Başlangıç: 11 Ağustos Bitiş: 15 Eylül (30 Gün)
-
Başlangıç: 12 Ağustos Bitiş: 16 Eylül (30 Gün)
-
Başlangıç: 18 Ağustos Bitiş: 22 Eylül (30 Gün)
STAJ DEFTERİ HAKKINDA
Stajı Ağustos ayında bitenler Eylül ayında, Eylül ayında stajı bitenler ise defterini Ekim ayında teslim etmek zorundadır. Zamanında getirilmeyen defterler kabul edilmeyecektir.
Stajyer, staj evrakı ve defterinin zamanında işletmeye ve staj bitiminde bölüme ulaştırılmasından bizzat kendisi sorumludur. Bütün teslimler elden ve bizzat öğrenci tarafından yapılır, posta ve kargo ile yapılan defter teslimleri kabul edilmez.
Staj defteri ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler;
-
Staj defteri spiral cilt yapılacaktır. Şeffaf veya renkli dosya içinde getirilen defterler kabul edilmeyecektir.
-
Staj defteri bilgisayar ortamında doldurulmalıdır. El yazısı ile yazılan defterler kabul edilmeyecektir. Bilgisayar ortamında yazılan metin Times New Roman yazı tipinde 12 puntoluk yazı boyutu ile 1,15 satır aralığında iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Metin rengi siyah olmalıdır.
-
Dilbilgisi ve imla kurallarına uyulmalıdır.
-
Staj defteri günbegün yazılacak, yapılan işler detaylı bir şekilde anlatılacaktır ve yapılan ürünler resim ve reçeteler ile desteklenecektir. Reçete metin içinde verilmeyecektir. Reçete sayfasının arka yüzüne ataş ile eklenmelidir.
STAJLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER
-
-
Staj süresi içerisinde raporlu olup çalışılmayan günler için raporun yine gsfstaj@gelisim.edu.tr adresine mail atılması ve raporlu gün sayısınca sigortanın uzatılması talep edilmelidir. Raporlu olunan günler çalışılıp defterin sonuna eklenecektir.
-
Staja çeşitli sebeplerle devam edemeyip iptal etmek isteyen öğrenciler gsfstaj@gelisim.edu.tr adresine staj iptal dilekçesi göndermelidir.
-
Staj süresince sağlığınızı zorlayacak işler yapmanız isteniyorsa durumu bölüm başkanlığına bildirebilirsiniz.
-
Staj defterlerinin başka bir öğrencinin defteriyle aynı olduğu tespit edilen öğrencinin stajı kabul edilmeyecektir.
-
Staj yapacak öğrencilerin Güz döneminde Yaz Stajı derslerini (I-II) seçmesi gerekmektedir.
-
Staj süresince staj yapılan amire bağlı olarak çalışılmaktadır. Bölüm başkanının izinler konusunda bir yetkisi yoktur.